Válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be az I. kerületben, Józsefvárosban pedig haladékot kapnak a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került önkormányzati lakás bérlői a bérletidíj- fizetésben.

100 ezer forintra egészítik ki a kerületi a rászorulók jövedelmét a következő három hónapban az 1. kerületben – ezt V. Naszály Márta jelentette be. A polgármester arról ír Facebook oldalán, hogy ezt a gyermeküket egyedül nevelők vehetik igénybe, valamint a munkanélküli segélyre már nem jogosult munkakeresők, a munkájukat a járvány miatt elveszítők, az egyéni kis- és középvállalkozók, akiknek megszűntek a bevételi lehetőségeik, a minimálnyugdíjasok, illetve azok a gyermekesek, akiknek az egy főre jutó jövedelme családi pótlékkal kiegészítve sem éri el ezt az összeget.

Három hónapos fizetési moratóriumot ad az önkormányzat a lakás- és üzletbérlőinknek, amennyiben erre igényt tartanak. Azoknak a vállalkozóknak pedig, akiknek már be kellett zárniuk az üzletüket, jelképes, 50 forint/négyzetméteres bérleti díjat számolnak csak fel.

Józsefvárosban is el bérletidíj moratóriumot vezetnek be

A 8. kerületi önkormányzat haladékot ad a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került bérlőinek a bérletidíj-fizetésben, jelentette be Pikó András, Budapest nyolcadik kerületének polgármestere. 

Az önkormányzati lakást használók és bérlők kérelem alapján fizetési haladékot kapnak, április 1. és június 30. között nem kell lakbért fizetniük, augusztus 1-től pedig hat hónap alatt törleszthetnek kamatmentesen. 

Hasonló szabály alapján törleszthetnek majd az önkormányzattól lakást vásárlók is. Három hónapra ők is felfüggeszthetik a részletfizetést, majd hat hónap alatt törleszthetnek.

A BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt arról, hogy rendkívüli támogatást vezettek be Józsefvárosban. Az önkormányzat 30 és 50 ezer forint közötti támogatást ad minden olyan rászorulónak, akik a koronavírus-járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe.

Nemrég a törökbálinti önkormányzat is hasonló döntést hozott.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI/Szigetváry Zsolt