Rendkívüli támogatást vezettek be Józsefvárosban. Az önkormányzat 30 és 50 ezer forint közötti támogatást ad minden olyan rászorulónak, akik a koronavírus-járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe. Nemrég a törökbálinti önkormányzat is hasonló döntést hozott.

Rendkívüli települési támogatást vezetett be Pikó András, Józsefváros polgármestere azoknak, akik a koronavírus miatt kialakult helyzetben étkezési, egészségügyi vagy lakhatási gondokkal küzdenek. A támogatás 30 vagy 50 ezer forint lehet.

A polgármester a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az önkormányzat most megszületett rendelete új jogcímet vezet be a rendkívüli települési támogatáson belül.

Az új jogcím: „rendkívüli élethelyzet járvány következtében: a koronavírus járvány következtében beállt olyan helyzet, amely akut módon veszélyezteti a kérelmező és adott esetben családja legalapvetőbb étkezési, egészségügyi és lakhatási igényeinek kielégítését.”

Ide tartozhat például, ha valaki:

  • karantén miatti rendkívüli költségei léptek fel;
  • támogatnia kell idős, beteg családtagját;
  • rendkívüli egészségügyi kiadásai léptek fel;
  • elvesztette alkalmi munka lehetőségeit;
  • elveszítette a munkáját és a rendkívüli helyzet miatt nem talál mást, és álláskeresési támogatásra sem jogosult.

Törökbálinton is van támogatás

Elek Sándor polgármester Törökbálinton is kézbe vette az irányítást. Bevezette az ún. veszélyhelyzeti támogatást azok számára, akik a járvány következtében veszítették el munkájukat vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerültek. A kérvénnyel együtt igazolást, ill. nyilatkozatot kell benyújtani, valamint a többi szociális ellátáshoz hasonlóan vizsgálják az egy főre jutó jövedelmet is.

A támogatási összeg az eltérő élethelyzetek, valamint az egy főre jutó jövedelmek figyelembevételével változó. A támogatás havonta egy alkalommal, egy családon belül csak egy személy részére állapítható meg. Az igényléshez szükséges nyomtatvány és a feltételek itt érhetők el.

A BudaPestkörnyeke.hu cikkét a törökbálinti támogatásról itt érheted el.

Kiemelt kép: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal – Forrás: ittlakunk.hu