Tóth József, a kerület polgármestere ismertette, milyen döntést hozott a képviselő-testület és miként érinti ez a nehéz anyagi helyzetben lévőket.

Csütörtökön döntött a képviselő-testület

A 13. kerületi képviselő-testület január 12-én csütörtökön elfogadta az önkormányzat új szociális rendeletet. Erről maga a kerület első embere, Tóth József számolt be a közösségi oldalán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez a cél

“Célunk, hogy ne legyen ellátatlan és nélkülöző ember a XIII. kerületben” – írta a polgármester. Szerinte a bajban nem elvonni kell, hanem segíteni. Ezért is született meg az a döntés, hogy a 2023-as költségvetésben jelentős mértékben, 100 millió forinttal emelik a rászorulók támogatását.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megindokolta a döntést

Tóth József részletesen kifejtette, hogy az elmúlt időszakban eddig nem látott kihívásokkal kellett szembenézni. A COVID okozta válságot, a magas inflációt és az energiaszegénységet tette felelőssé a kialakult helyzetért. A támogatási összegeket megemelték 25-40%-kal, és új támogatási formákat is életre hívtak.

Több mint egy tucat támogatási forma érhető el a kerületben

A 13. kerületiek számára immáron 16 támogatási forma biztosított. Azok élhetnek ezekkel a lehetőségekkel, akik nehéz anyagi helyzetben vannak. A polgármester kiemelte, hogy van lehetőség nem szabályozott, rendkívüli élethelyzetből adódó segítségnyújtásra is.

Mit jelent mindez a számok nyelvén?

Fűtési támogatásra havonta akár 10 ezer forint is adható. A lakbér-hozzájárulás maximális összege elérheti a havi 8 ezer forintot. A közüzemi díjakat havonta 7 ezer forinttal tudják támogatni.

Ezek is érdekelhetnek!

Egy sor dolgot támogatnak még

A rászorulók ezeken felül további támogatásokat igényelhetnek. A polgármester szavai szerint a gyógyszervásárláshoz és a védőoltások költségeihez is hozzájárulnak adott esetben. A tehetséges fiatalokat és a nyelvvizsgaszerzést is támogatni kívánják.

Az év végén is támogatták a rászorulókat

Tóth József egy korábbi posztjában megírta, hogy az ünnepek előtt 30 ezer kerületi lakót segítettek meg mintegy 200 millió forint értékben. Akkor 7254 kerületi iskoláskorú gyermek kapott ajándékba 1-1 doboz szaloncukrot. Ezen felül 10 ezer forintos pénzbeli támogatásban részesült 2216 gyógyszer- és lakhatási támogatásban részesülő család és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 314 fő.

Több ezer utalványt osztottak ki

Közel 15 ezer fő kapott 8000 forintos hús- és zöldségutalványt. Összesen ez az akció a kerületnek 120 millió forintjába került. Az önkormányzat az ünnepek előtt 28.750 főnek nyújtott valamilyen formában támogatást, amelyek összértéke egészen pontosan 199,5 millió forintra rúgott. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tóth József – Forrás: Tóth József Facebook oldala