Legutóbb 1996 márciusában volt ekkora a pénzromlás mértéke. Vannak biztató jelek, ugyanakkor ez messze nem jelenti azt, hogy csökkennének az árak – éppenséggel csak annyit, hogy nem fognak tovább nőni.

Nem érte el az elemzői várakozásokat

Megtette hatását a december eleji benzin áremelés, pontosabban a ársapkák eltörlése, így az infláció az év utolsó havában 24,5 százalékra emelkedett, de nem érte el az elemzők által várt 25-26 százalék körüli szintet – derül ki a Népszava cikkéből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Meddig megyünk fel?

A lap szerint az a kérdés, hogy az árhullám ezzel elérte-e csúcsát, vagy a januárt a kereskedők még további áremelésekre kihasználják-e. Elemzői vélekedések szerint a január lehet az utolsó alkalom komolyabb átárazásokra, a drasztikusan csökkenő kereslet ugyanis további áremelési lehetőségeket jelentősen beszűkítik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek a legfontosabb befolyásoló tényezők

Az inflációt az elmúlt hónapokban az élelmiszerárak és az energiaárak emelkedése fűtötte: az előbbinél az áremelkedések lassulását láthattuk decemberben, a háztartási energiaáraknál pedig csökkenést mért a KSH.

Minden rekordot megdönt

Sok ünneplésre azonban nincs ok: a decemberi 24,5 százalék pénzromlás 26 éves rekord, ennél magasabb inflációt 1996 márciusában regisztráltak. Az éves infláció 2021-es 5,1 százalékról tavaly 14,5 százalékra ugrott, ami szintén 26 éves rekord.

Nagyon ráfizetnek a nyugdíjasok

Ráadásul idén az éves árindex tovább emelkedik, az elérheti akár a 17-19 százalékot is. Az év végére viszont reálisan 10 százalék alá csökkenhet az infláció, az év eleji 25-26 százalékról. A nyugdíjasok az átlagnál erősebb infláció érezhettek. (Emlékeztetőül: a kormány 15 százalékot emelt, ami édeskevésnek tűnik a számokhoz képest – a szerk.)

Majdnem felével megugrottak az élelmiszerárak

A KSH szerint a nyugdíjasok fogyasztói kosara decemberben 26,5 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban, míg az éves nyugdíjas árindex 15,2 százalék volt – szemben a 14, százalékos fő mutatóval. A KSH jelentése szerint decemberben még tovább gyorsult az Európában eddig is rekordernek számító élelmiszer-infláció, amelyek az előző havi 43,8 százalékkal szemben decemberben 44,8 százalékkal voltak magasabb az élelmiszerárak.

Bíztató jelek

Ám itt is lassult az emelkedés üteme. Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül az élelmiszerek 2,1 százalékkal drágultak, ami abból a szempontból biztató, hogy ilyen „alacsony” egyhavi élelmiszer-inflációt utoljára 2022 márciusban mért a KSH.

Látszik a fény az alagút végén

Vagyis vannak biztató jelek, amelyek arra utalnak, hogy közel lehet a fordulat – amely persze nem jelenti azt, hogy csökkennének az árak, hanem csak annyit jelent, hogy a jövőben nem emelkednek tovább. A KSH mérése szerint az elmúlt 12 hónapban az élelmiszerek ára 44,8 százalékkal emelkedett.

Egekbe szökő rezsiköltségek

A háztartási energia 55,5 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 97,8, a tűzifáé 58,6, a palackos gázé 48,7, az elektromos energiáé 27,8%-kal nőtt. A tej 7,2, a tejtermékek és a vaj, vajkrém egyaránt 6,2, a sajt 4,9, a büféáruk 4,0 százalékkal kerültek többe. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.)