Ahogy azt az elsők között a BudaPestkörnyéke.hu hírportál megírta, Érd polgármestere, Csőzik László februárban bejelentette: Érd nem engedheti meg magának, hogy több száz millió forintot költsön a női kézilabda csapatra, mert kell a pénz utakra. Ekkor a polgármester pénzt kért a sporthoz Mészáros Lőrinctől. Most a vészhelyzet alatt az érdi polgármester egyszemélyes döntésével 100 milliós tőkeemelést hajtott végre az Érdi Sport Kft-nél.

A járvány mellett a tavasz másról sem szólt Érden, mint az egyszemélyes önkormányzati tulajdonban álló Érdi Sport Kft átláthatatlan és botrányos ügyeiről, túlköltekezéséről. Csőzik László polgármester erőteljes Facebook-posztokban jelentette be a cég támogatási pénzeinek megnyirbálását. Azt azonban nem kürtölte világgá, hogy különleges jogaival élve egy határozatban százmillióval megemelte a cég alaptőkéjét – írja az Átlátszó.hu.

Az ellentmondásos lépések hátterében informális befolyást sejtenek a bennfentesek. Így alakulhatott ki az a különös helyzet, hogy a cég sokat bírált ügyvezetőjét nemcsak a volt fideszes polgármester, hanem Csőzik bizalmi emberének is tartják, akinek nagy az esélye, hogy a nyár végén újra kinevezzék a sportcég élére. A társaság évek óta veszteséges, a tőkemelésre állítólag azért volt szükség, hogy ki tudják fizetni a béreket.

46 határozat az utolsó pillanatban

A veszélyhelyzet utolsó napján Érd polgármestere 46 határozatot hozott olyan ügyekben, amelyekről pár nappal később a képviselő-testület is dönthetett volna. A kormányhivatal vizsgálatot indított. Csőzik László azzal védekezik, hogy saját jóslata szerint olyan ügyekben alkotott határozatokat, amelyeket a közgyűlés egyébként konszenzussal elfogadott volna.

Vizsgálja a törvényességet a kormányhivatal

Június 22. óta hallgatott Érd városvezetése az önkormányzat ellen indított törvényességi felügyeleti eljárásról, amelyet a polgármester különleges jogrend alatt meghozott 13 rendeletének és 106 határozatainak megkérdőjelezett törvényessége miatt indított a Pest megyei kormányhivatal.

Kínos lehet a polgármesternek

Az érdi önkormányzattal és polgármesteri hivatallal szemben felhozott vádak rendkívül súlyosak. A törvényességi eljárások következményei között Csőzikéknek számolniuk a politikaiakkal is: a közelgő országgyűlési választások kiemelt témájává válhat a Csőzik-adminisztráció működésének megkérdőjelezhető törvényessége.

A városvezetés helyzete amiatt roppant kényes, az esetleges jogsértések pedig azért minősülhetnek kifejezetten durvának, mert a vádak az összellenzéki koalíció elevenébe vágnak. Azt az átláthatóságot kéri most a Fidesz számon Csőzikéken, amely az ellenzéki szövetség választási programjának egyik legfontosabb pontja volt.

EZ IS ÉRDEKES: „Szégyen, hogy nincsenek utak és porzik minden Érden” – közben egymást osztja a régi és az új polgármester

A Fidesz szerint visszaélt hatalmával a polgármester

A Fidesz-KDNP-Összefogás érdi politikusai szerint Csőzik különleges veszélyhelyzeti felhatalmazásával visszaélve törvénysértően elvonta a képviselő-testület jogköreit.

Egy, a Pest Megyei Kormányhivatalban keletkezett dokumentumot, egy bizonyos szakvéleményt idéznek, amely szerint az említett időszakban “a baloldali városvezető döntései meghozatala során egyetlenegy esetben sem tartotta be a hatályos jogszabályokat”.

A portál kereste az érdi polgármestert, de Csőzik László nem válaszolt a feltett kérdésekre. Az ügy a képviselő-testületi ülésen is szóba került. Egy fideszes képviselő kérdezett rá: igaz-e, hogy törvényességi felügyeleti eljárás indult az önkormányzat ellen. Csőzik megígérte, hogy a kormányhivatal vizsgálati dokumentumát eljuttatja minden képviselőnek.

Kiemelt kép: Csőzik László és Mészáros Lőrinc – BPK-montázs