Még mindig ezer felett vannak a napi beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 154-en vannak lélegeztetőgépen. A  legfrissebb kutatás szerint a vírus 28 napig is életképes tud maradni egy-egy felületen.

Ezer felett a fertőzöttek száma

1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel  38 837 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

14-en haltak meg

Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 968 főre emelkedett, 11 037-en pedig már meggyógyultak. Az elhunytak 46%-a, a gyógyultak 32%-a budapesti.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Több mint 154-en vannak lélegeztetőgépen

1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen. Az előző napokhoz képest a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépre került beteg száma is jelentősen nőtt.

28 napig életképes maradhat

A koronavírus 28 napig fertőzőképes maradhat bizonyos felületeken, mint bankjegyeken, mobiltelefonok képernyőin és rozsdamentes acélon ausztrál kutatók szerint.

A tudósok szerint elsősorban az emberek köhögése, tüsszentése, vagy beszéde nyomán terjedő vírus az eddig feltételezettnél jóval hosszabb ideig életképes marad felületeken.

Az influenza 17 napig életképes

Miközben az influenzavírus 17 napig képes életben maradni 20 Celsius-fokon, azaz szobahőmérsékleten sima felületeken, az új koronavírus „rendkívül erőteljes”, 28 napig életképes lehet ugyanilyen körülmények között.

Minél melegebb van, annál hamarabb elpusztul

A kutatás szerint a magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig él, 40 Celsius-fokon 24 órán belül elveszti fertőzőképességét bizonyos felületeken.

Hónapikig megmaradhatnak a tünetek

Akár hónapokon keresztül megmaradhatnak a vírus tünetei, azután is, hogy a vírus már távozott a szervezetből –nyilatkozta az InfóRádiónak Falus András immunológus.

A tünetmenetesek sem nyugodhatnak meg

„Van, akinek súlyosabb betegséget okoz a koronavírus, van, akinek az immunrendszere élénkebben, másé renyhébben válaszol. A fiatalok és az idősek közti különbség nem annyira éles, mint ahogyan eddig gondoltuk. Az a fiatal, aki látszólag tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel esett át a betegségen, sajnos nem lehet biztos benne, hogy a későbbiekben ne jelentkezzen nála a hosszú Covid”  – mondta az immunológus.

Krónikus vastagbélgyulladást okozhat

Az eddigi hosszú Covid-eseteknél a szívrendellenességek aránya kisebb, viszont a krónikus vastagbélgyulladás nyolcvan százalékos előfordulású.

Kawasaki-szindróma

A gyermekek esetében a hosszú Covidnál a Kawasaki-szindróma előfordulására lettek figyelmesek. A Kawasaki-szindróma a kis és közepes méretű artériák gyulladásával járó, ismeretlen eredetű megbetegedés, amely leginkább 5 éven aluli gyermekeknél fordul elő.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán