2316 új fertőzöttet azonosítottak, és nőtt a kórházban kezeltek száma is. Több, mint 2600 beteget kezelnek egészségügyi intézményben. A kereskedelmi szövetség hivatásos őrökkel ellenőriztetné a vásárlók maszkviselését.

2316 új fertőzött

2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel  61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

47-en haltak meg

Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1472 főre emelkedett, 16 491-en pedig már meggyógyultak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

EZ IS ÉRDEKELHET! Kapacitása határán van a kiskunhalasi mobil járványkórház, a főigazgató szerint az utcán is maszkviselésre kellene kötelezni az embereket

Egyre többen vannak kórházban

Ismét nőtt a kórházban kezeltek száma. A legfrissebb adatok szerint 2602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 233-an vannak lélegeztetőgépen.

EZ IS ÉRDEKELHET! Annyi a súlyos állapotban lévő fertőzött, hogy a miniszter újabb járványkórházakat jelölt ki: Vácon is kezelnek majd koronavírusos betegeket

Maszkviselés ellenőrzése

Hivatásos őrökkel ellenőriztetnék a vásárlók maszkviselését a boltokban – erről Bubenkó Csaba beszélt a Magyar Nemzetnek.

Egyre több vásárlóval számolnak a kereskedők

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, elmondta, hogy a járvány miatt várható, hogy a karácsonyi ünnepek előtti bevásárlások a novemberi fizetésnapok után felpörögnek, ezért az eddigi intézkedéseken túl haladéktalanul lépni kell az áruházakban.

Ne terheljék az eladókat

Arra kérik a forgalmas bevásárlóhelyek üzemeltetőit, hogy ne terheljék tovább az eladókra, pénztárosokra, árufeltöltőkre, vevőszolgálatosokra a kötelező maszkviselés betartatásával járó kereskedői felelősséget.

Biztonsági őröket és a polgárőrséget vonják be az ellenőrzésbe

„Javasoljuk, hogy keressék a helyszíni együttműködés lehetőségét a polgárőrséggel, és vonjanak be profi vagyonvédelmi cégeket, amelyek a rendőrök kiérkezéséig kezelni tudják az üzletekben naponta előforduló kritikus helyzeteket” – mondta Bubenkó Csaba.

Az eladók túl vannak terhelve

Bubenkó Csaba szerint „Mivel az üzlet teljes területén mindenkitől számon kell kérni a maszkviselést, az ősz óta túlzott teher hárul a békés, hagyományos feladatokhoz szokott alkalmazottakra, akiknek többsége nő, családanya”.

„Ne ezen spóroljanak”

„A korábbi években rekordnyereségeket elérő áruházláncoknál a járvány mostani szakaszában már nem lehet szempont, hogy mekkora kiadást jelent a jogszabálynak megfelelő körülmények biztosítása. Szerinte mivel külön embert kíván az ellenőrzési kötelezettség az áruházakban, nem lehet ezen tovább spórolni, mert a karácsonyi tömegben megakadhatnak a rutinfolyamatok” – állítja a kereskedelmi szövetség elnöke.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán