Tovább bonyolódik a korrupt vizsgabiztosok ügye! Ahogyan arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt a fővárosi kormányhivatal három évvel ezelőtt indított vizsgálatot a Mozaik utcai vizsgaállomás ügyében, majd a Központi Nyomozó Főügyészség 2023 januárjában emelt vádat a vesztegetési ügyben 58 vizsgabiztossal és ügyintézővel szemben. Az ítéletek kihirdetése után van olyan elkövető, aki büntetlen előéletű maradna.

Csúszópénzt fogadtak el

Mint ismert 2016 elején a műszaki vizsgaállomáson dolgozó vizsgabiztosok megállapodtak abban, hogy rendszeresen csúszópénzt kérnek és fogadnak el a vizsgáztatások alkalmával. A pénzt a velük rendszeres kapcsolatban lévő ügyintézőktől kapták. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszállták a vizsgabázist a nyomozók

2020 júliusán aztán egy reggel valósággal megrohamozták a nyomozók a Mozaik utcai vizsgaállomást. A razzia után azon nyomban meggyanúsítottak 20 embert korrupcióval. A gyanúsítottakat azonnal el is bocsátották.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az egyik legnagyobb vizsgaállomásról van szó

A 3. kerületi vizsgaközpont az ország egyik legnagyobb vizsgaközpontja. Magyarországon összesen 29 hatósági vizsgaállomás van. Az állomásokon külföldről importált használt gépjárművek honosításával és vizsgáztatásával is foglalkoznak.

Ennyi pénzről van szó

Alkalmanként 5 ezer forintot fizettek az adminisztratív feladatokat végző ügyintézők a vizsgabiztosoknak. Mindezt azért adták, hogy gördülékeny legyen a vizsgáztatás. Ha valamilyen műszaki hiba merült fel, akkor további összegek kerültek a vizsgabiztosok zsebeibe.

Összességében rengeteg csúszópénzt fogadtak el a korrupt vizsgabiztosok

A 39 ügyintéző közel 58 ezer autót engedett át így. Összesen mintegy 300 millió forint korrupciós pénzről van szó, amit 16 vizsgabiztos kapott. Az összegeket elosztották egymás között.

Jelentős mértékben toldották meg a fizetésüket a vizsgáztatók

A vizsgabiztosok így naponta több tízezer forintra tettek szert. Azért, hogy a vizsgaállomáson dolgozó további négy hivatalos személy ne buktassa le őket, adtak a hallgatásukért cserébe némi kenőpénzt.

Bűnösök

Az ügyben aztán a Fővárosi Törvényszék 20, gépjárművek vizsgáztatásában ügyintézői feladatokat ellátó, műszaki vizsgabiztosoknak kenőpénzt adó és a bíróság előtt bűnösségüket beismerő elkövetőt bűnösnek mondta ki hivatali vesztegetés bűntetteinek elkövetésében.

Az ítéletek

Közülük 19 terheltet végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélt, további 1 főt büntetés helyett 2 év időtartamra próbára bocsátott. Emellett az egyik gépjármű importtal foglalkozó egyszemélyi társaságot irányító elkövetőt előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, ez egész pontosan azt jelenti, hogy az említett elkövető büntetle előéletű maradna. Az ügyészség közélse szerint további 38 bűntársnál bírói bizonyítási eljárással folytatódik a büntetőügy.

Fellebbezés

Az ügydöntő határozat kihirdetését követően az ügyész a próbára bocsátott elkövető terhére pénzbüntetés kiszabásáért, míg a 2016-2020. évek között a műszaki vizsgaállomás biztosait üzemszerűen, visszatérően vesztegető nő terhére az előzetes bírói mentesítés mellőzése érdekében fellebbezett. Az ügyészség szerint szerint ugyanis igenis indokolt volna az előbbi esetben minimum a pénzbünetés, utóbbiban pedig úgy vélik a nő nem mentesülhet teljesen, kizárt dolog, hogy büntetlen előéletű maradjon azok után, amit tett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videón a korábbi razzia:

Kiemelt kép: nyomozók a Pest megyei vizsgaállomáson – Forrás: ugyeszseg.hu