A Levegő Munkacsoport javaslatának értelmében 500 forintos napi úthasználati díjat kellene bevezetni a Budapest területére belépő járművekre, írta meg több lap is a civil szervezetet megjelölve forrásként.

Újfajta Budapest matrica

A szervezet úgy gondolja, hogy egy újfajta Budapest-matrica alkalmazásával lenne megvalósítható, amit a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. már működő kamerarendszerei ellenőrizhetnének, írta meg a 24.hu.

Környezeti és egészségi károk

“Budapesten és környékén évente több mint háromezer ember korai halálát és mintegy hárommillió megbetegedést okoz a légszennyezés. A gépjármű-közlekedés okozta környezeti és egészségi károk becslések szerint meghaladhatják az évi ezermilliárd forintot. Olyan intézkedésre van szükség, amellyel gyors ütemben csökkenthetők ezek a súlyos veszteségek.” – írta indoklásában Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

FRISS!

Ezért lenne szükséges

Vargha Márton, a civil szervezet közlekedési témafelelőse úgy véli egy ilyen díj bevezetése már érdemben csökkentetné a gépjárműforgalmat, továbbá javulna a levegő minősége, ugyanakkor a tömegközlekedésre sem hárulna akkora elviselhetetlen többleterhet.

Havi bérlet ára

A tömegközlekedési bérlet havi árával nagyjából megegyező mértékű díj ráadásul elő tudná készíteni az általuk már évek óta javasolt kilométer- és szennyezésarányos városi útdíj bevezetését is – közölte Vargha Márton.

Petíciót indítottak

A szervezet a témában petíciót is indított, ezzel azt szeretnék elérni, hogy a főváros vezetése készíttessen megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti útdíj bevezetéséről.

Ez is érdekelhet:

Karácsony Gergely ezt mondta korábban a dugódíjról

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem időszerű a dugódíj bevezetése Budapesten. „Nem az az időszak van, amikor értelmes párbeszédet lehet folytatni erről a díjról” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: BPK