Több mint 275 ezren mentek orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel a legutóbbi héten.

Nagyon sok a beteg

A március 6-i héten 275 700-an fordultak orvoshoz Magyarországon akut légúti fertőzés tüneteivel. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) számolt be csütörtöki jelentésében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több tízezer influenzás lehet idehaza

Egész pontosan 62 900-an voltak azok, akiknél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak az orvosok. Közülük nagyon sok a gyermek, az összes ilyen érintett 44,8%-a. A betegek 28,5%-a 15 és 34 év közötti.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az idősebbek között kevesebb az influenzás

Az NNK statisztikája szerint a 35-59 közötti korosztályból került ki az influenzaszerű tünetekkel rendelkezők 19,8%-a. A betegek 6,9%-a múlt el 60 éves.

Ez a helyzet vármegyénkénti bontásban

Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér vármegyében nőtt, 11 vármegyében viszont csökkent az influenzás tünetekkel rendelkező betegek száma a 10. héten. A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ment el orvoshoz. Vas, Pest és Zala vármegyében a legkedvezőbb a helyzet e tekintetben.

Vannak gócpontok

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas vármegyében gócpontokat is azonosítottak. Hat általános iskolából és egy szociális intézményből érkezett jelentés arról, hogy halmozódtak az influenzaszerű megbetegedések.

Ezek is érdekelhetnek!

Erre jutott az NNK laboratóriuma

A múlt héten 225 beteg légúti mintáját vizsgálták meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában. 124 légúti mintából 65 betegnél mutatták ki az influenza valamelyik típusát. Öt esetben a koronavírust, háromnál légúti óriássejtes vírust mutattak ki.

Ennyien kerültek kórházba

268-an kerültek kórházba az elmúlt héten akut légúti fertőzés következtében. Az összes beteg 32,1%-a kétéves, vagy még fiatalabb, 41,4%-uk pedig 60 éves vagy idősebb. Az ilyen betegek közül 44-en intenzív ellátásra szorult.

Komolyan kell venni az influenzát is

Influenzavírus miatt 56 beteget ápoltak kórházban. 46 esetben a SARS-CoV-2, 30 esetben pedig az RSV miatt kellett kórházban ápolni a panaszosokat. Kiderült az is, hogy az RSV betegek közel háromnegyede kétéves vagy még fiatalabb. A Covid-19 fertőzötteknek viszont a 82,6%-a volt 60 éves vagy idősebb.

Amit az influenzáról tudni kell

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség. A betegség cseppfertőzés útján terjed az emberek között, közvetlen testi érintkezéssel vagy akár a beteg által megérintett tárgyakkal. Aki szeretné elkerülni a fertőzést, annak fontos fokozott figyelmet fordítania a mindennapi higiéniára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív