Budaörs saját pénzén üzemeltetné tovább február elseje után a háziorvosi ügyeletet. A Pest megyei település polgármestere azt mondta, erre engedélyt is kértek a Belügyminisztériumtól. Már az Országos Mentőszolgálat is megszólalt az ügyben. Közben Pomázon már több mint egy hete tiltakoznak az ügyelet bezárása ellen. A helyiek pénteken az orvosi rendelő előtt tüntettek.

Új ügyeleti rendszer

Február 1-jétől Pest és Fejér vármegyében is bevezetik az új alapellátási ügyeletet, ezzel szinte teljessé válik az új ügyeleti rendszer országos hálózata. Budapesten várhatóan a nyáron lép majd életbe az új rendszer.  Az egységes Pest vármegyei ügyeleti rendszerről bővebben itt írtunk.

Így működik majd az új rendszer

Az új rendszer szerint a háziorvosi ügyelet hétköznap 16:00-22:00-ig, hétvégén és ünnepnapon 08:00-14:00-ig a járási szakrendelő területén működne – Budaörs esetében Budakeszin. Hétköznap 22:00-08:00-ig, illetve hétvégén 14:00-08:00-ig pedig az Országos Mentő Szolgálat biztosítja a sürgősségi ellátást. Ezek a változtatások nemcsak a családorvosok munkáját veszélyeztetik rendelési időben, de a mentőszolgálatra is jelentős terhet ró az ügyeleti feladatok ellátása. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Pomázon is megszűnik az ügyelet

Pest vármegyében több települést hátrányosan érint az átalakítást. Például Pomázon megszűnik az ügyelet, és ehelyett majd Pilisvörösvárra vagy Szentendrére kell utazni háziorvoshoz, a gyerekorvosi ügyelet pedig még ennél is messzebb, a 40 kilométerre lévő Vácra kerül át.

Magánügyelet Pomázon

Pomázon az egyik háziorvos magánügyeletet indít, ahol a betegek saját zsebből fizetnék az ellátást. A másik háziorvos pedig Németországba költözik. Az új pomázi ügyeletről ebben a cikkünkben írtunk.

Budakeszin és Érden fogadják a budaörsieket

Budaörs az önkormányzat, több mint húsz éve üzemelteti a saját háziorvosi ügyeletét. A tervek szerint jövő hét csütörtöktől a budaörsieknek ügyeleti időben Budakeszire vagy Érdre kell majd átutazniuk orvosi ellátásért.

Megoldást keresnek

„Az önkormányzat aktívan dolgozik azon, hogy megoldást találjon a helyzet kezelésére. A helyi egészségügyi ellátás színvonalát jelentősen csökkenti a Belügyminisztérium döntése, amely a budaörsi családorvosokat arra kötelezi, hogy Budakeszin lássák el az egész járásból az ügyeletre érkező betegeket. Ez a gyakorlat azt is eredményezi, hogy a budaörsi lakosok számára az ügyeleti ellátás csak Budakeszin vagy Érden lesz elérhető” – írja a polgármester.

Központosítják az ügyeletet

Az ügyeleti ellátás 2024. február 1-ig az önkormányzatok alapellátási feladata, most az államosítás egy újabb feladatot von el az önkormányzatok hatásköréből. Budaörs és Törökbálint évek óta egy magánegészségügyi szolgáltatóval kötött szerződést az orvosi ügyelet ellátására. A kormány az ügyeleti rendszer központosításával egy jól működő egészségügyi ellátást tervez megszüntetni, és olyan változtatásokat akar bevezetni, amelyek veszélyeztetik a jelenlegi egészségügyi ellátás színvonalát. A február 1-jétől tervezett átalakítások eredményeként az önkormányzat nem finanszírozhatja tovább az ügyeleti ellátást Budaörsön.

Felháborodott a polgármester

Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester szerint nonszensz, hogy egy 30 ezres településen nem lehet majd helyben ügyeleti ellátást kapni. „Budaörs önkormányzata Törökbálinttal közösen minden lehetséges lépést megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa a 24 órás gyermek- és felnőttorvosi ellátást. Bár a jogszabályi keretek egyelőre nem tisztázottak, de elkötelezettek vagyunk abban, hogy mindent megtegyünk az itt élők maga színvonalú egészségügyi ellátása érdekében” – írja a város vezetése Facebook-oldalán.

Módosíthatják az új rendszert

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte, hogy az új ügyeleti rendszert részletes elemzés után tervezték meg, de hozzátette, hogy „szükség esetén módosítások történhetnek”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a budaörsi orvosi ügyelet épületete – Forrás: budaörsinaplo.hu