Március 27-én a Jednys nevű ukrán egyesület megemlékezést tartott a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél a Mariupolban életüket vesztett ukrán civilek emlékére – tette közzé Facebook oldalán Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége.

Mariupol miatt demonstrálnak

Az ukránul és magyarul írt bejegyzésben az ukrajnai követség arról ír, hogy Mariupolban, a blokád alá vett városban az orosz csapatok jelenleg háborús bűnöket követnek el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Éheznek az emberek

A bejegyzés szerint az ukrán városban emberek százezrei vannak víz, villany és élelem nélkül. Az emberek meghalnak a kiszáradástól és az éhezéstől anélkül, hogy ki tudnának szabadulni a romok közül.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Náci stílus

Azért tartották a holokausztemlékműnél a demonstárciót, mert szerintük Oroszország egy nagyszabású, népirtó háborút folytat, amelynek célja az ukránok elpusztítása: családok, állam, városok, közösségek, kultúrák. Náci stílus – írják a posztban.

Videó a posztban

300-an meghaltak

A követség felidézte az eseményt is, mikor március 16-án a mariupoli színházat orosz légibomba találta el, és mindenki meghalt, aki a földszinten található konyhában keresett menedéket: összesen 300 ember, leginkább gyerekek, nők, idősek.

Megindokolták, hogy miért itt

Itt Budapesten, van egy emlékmű. Úgy hívják, Cipők a Duna-parton. A náci rendőrség által 1944-1945 között meggyilkolt zsidóknak állít emléket. A cipőjüket formázza meg, mivel ezek az emberek azt a parancsot kapták, hogy vegyék le őket, mielőtt legyilkolták őket. Európa lakossága azt hitte, hogy ez „soha többé” nem fog megtörténni. De ez történik. Mariupolban jelenleg is folyik az ukrán nép népirtása – zárul a Facebook-bejegyzés.

Ez is érdekelhet

Szombati adatok a menekültekről

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szombaton 1169 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 149-en töltötték a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Címlapfotó: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine in Hungary Facebook-oldala.