A budapestiek többsége támogatja a csúsztatott iskolakezdést. A főpolgármester nemrég kezdeményezte, hogy sávosan kezdődjön a tanítás a budapesti iskolákban, de eddig az intézmények fenntartói érdemben nem reagáltak a kérésre.

A fővárosiak kétharmada támogatja, hogy a középiskolákban a tanítás csúsztatva, reggel nyolc helyett, fél kilenc-kilenckor kezdődjön, hogy így nagyobb távolság lehessen a tömegközlekedésen az emberek között.  A felmérést a  Publicus Intézet a Népszava felkérésére készítette.

Ezen felül szó esett a digitális oktatásról is: minden második megkérdeztetett mondta azt, hogy ha digitális oktatásba kényszerülnének ősszel a gyerekek, akkor a család meg tudná oldani háztartáson belül a gyermekfelügyeletet. 

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva tudod elérni.

A válaszadók többsége tudna gondoskodni a gyermekekről, de vagy csak a veszélyeztetett korú nagyszülők segítségével, vagy pedig bébiszitterrel, illetve más külső segítséggel. Minden ötödik válaszadó nem tudná megoldani a gyerekfelügyeletet ilyen esetben, és minden tizedik megkérdezett szerint nincs szükség felügyeletre. 

Tízből hét megkérdezett mondta azt, hogy a távoktatás nem biztosít ugyanannyi tudást, mint amennyit az iskolában lehet szerezni, és lemaradáshoz vezet. Minden ötödik válaszadó szerint szinte ugyanolyan oktatást biztosít mindkét oktatási forma.

A főpolgármester javasolta a csúsztatott iskolakezdést

Karácsony Gergely augusztus közepén írt levelet a budapesti iskolák fenntartóinak, hogy vezessék be a csúsztatott iskolakezdést. Gulyás Gergely többször elmondta, hogy ő maga nem támogatja a kezdeményezést, de amennyiben a fenntartók jónak látják, akkor érvényesítik a főpolgármester javaslatát. A főpolgármester javaslatáról a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

A fenntartók eddig nem reagáltak a főpolgármester javaslatára. Debrecenben, a város kormánypárti vezetése azonban bevezette a csúsztatott iskolakezdést az idei tanévben.

Kiemelt kép: illusztráció