Levélben kérte a budapesti középiskolák fenntartóit Karácsony Gergely, hogy szeptember 1-től 8:30-kor kezdődjön a tanítás. Szerinte ezzel a diákok el tudják kerülni a csúcsforgalmat és ezzel csökkenhet a tömegközlekedési eszközökön a fertőzésveszély.

Karácsony Gergely szerdán levélben fordult a fővárosi középiskolák fenntartójához, amelyben újra felveti annak a lehetőségét, hogy a koronavírus járvány második hullámára készülve a gimnáziumokban a szokásos 8 óra helyett 8:30-kor kezdődjön a tanítás, így a diákok el tudják kerülni a közlekedési csúcsforgalmat.

A főpolgármester Facebook oldalán azt írta: „Ha a budapesti középiskolások, akiknek túlnyomó többsége önállóan közlekedik a városban és közel 60 százalékuk a közösségi közlekedés járműveit használja, 8 helyett 8:30-ra vagy 9-re járnának, azzal reggelente jobban eloszlana a teher a közösségi közlekedésen, csökkenne a zsúfoltság a járműveken, ami nem csak kellemesebbé tenné az utazást, de lehetőséget is biztosítana a védőtávolság betartására”.
A főpolgármester szerint egy friss reprezentatív kutatás azt igazolta, hogy az érintett budapesti családok bő kétharmada támogatná, ha a tanítás az eddig megszokottnál valamivel később kezdődne.

A főváros június végén vetette fel ezt először ezt a javaslatot. Az önkormányzat akkor azzal érvelt, hogy a reggel 7 és 8 közötti csúcsforgalom idején a közösségi közlekedésben utazók egyharmada diák, főként közép- és felsőoktatásban tanuló.

Fajcsák Lajos, a BKK Mobilitásmenedzsmentért felelős igazgatója egy prezentációban mutatta be, hogy a lépcsőzetes kezdés esetén 20 százalékkal lehetne csökkenteni az utasszámot a járműveken.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkor az ATV megkeresésére azt írta, nincs jogszabály arról, hánykor kezdődjön a tanítás, erről az intézmények maguk dönthetnek.

Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón azt mondta, hogy a fenntartók majd biztosan megfontolják a főpolgármester javaslatát és eldöntik, hogy hánykor kezdődjön a tanítás. Korábban a miniszter azt mondta, hogy tartja logikusnak a csúsztatott iskolakezdést.

Kiemelt kép: illusztráció