Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt tegnap több ezren tüntettek Budapesten a Fudan Egyetem ellen. Mint ismert az ügy lényege, hogy a kormány a Dél-Pestre tervezett, egyetemistáknak megfizethető lakhatást ígérő Diákváros területének nagy részét elvéve, kínai hitelből, a magyar adófizetők pénzén akar kampuszt építeni Kína egyik legnagyobb egyetemének a Fudannak, ez pedig sokaknak nem tetszik, ezért vonultak most utcára az emberek.

Több dolog is ellene szól

Az egyetem tervével azonban nem csak az a gond, hogy egy magánegyetemnek a magyar állam épít az adófizetők pénzén kampuszt, de az is, hogy valószínűleg kifejezetten kevés magyar diák tud majd itt tanulni a magas tandíjak miatt, miközben az állami pénzből épült egyetemet alapítványba szervezik ki, amelynek a működésébe az állam később nem szólhat majd bele, de a költségeit állnia kell. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Karácsony Gergely is felszólalt

A tegnapi demonstráción sok ezres tömeg gyűlt össze, a felszólalok között pedig ott volt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltje is.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem a kínai emberek ellen tüntetnek

Mint megírtuk a főpolgármester egyebek között arról beszélt, hogy ők most nem a kínai emberek ellen tüntetnek, pláne nem azok ellen, akik együtt élnek velük ebben a nagyszerű városban.

Kapcsolódó:

“A kormány tervei ugyanis nem a Fudan egyetemről szólnak”

Erről közösségi oldalán is írt, bejegyzésében azt mondta: “Rengetegen gyűltünk össze, hogy megvédjük a Diákvárost. Fontos megjegyezni, ma nem a kínai emberek ellen, végképp nem a Budapesten élő kínai közösség ellen tüntettünk. De még csak nem is egy egyetem ellen. A kormány tervei ugyanis nem a Fudan egyetemről szólnak, sokkal inkább a pénzről, a kiváltságos kevesek, az 1% érdekeiről. Mi ma a saját hazánkért, az önbecsülésünkért álltunk ki. Megmutattuk, mekkora ereje van a többségnek, a 99%-nak. A következő egy évben sokszor meg kell még mutatnunk magunkat. Köszönöm, hogy eljöttetek, jó volt újra találkozni veletek!”

A CNN címoldalon számolt be róla

A tegnapi tüntetésről a CNN címoldalon számolt be, a cikkben pedig arról is írnak, hogy Orbán Viktornak 2010 óta most először kell a választásokon szembenézni egy egyesült ellenzékkel.

Pekinggel való kapcsolat

Az írás továbbá azt boncolgatja, hogy az ellenzék attól tart, a Fudan Egyetem befogadásával Orbán Viktor mélyítené a Pekinggel való kapcsolatát, ezzel pedig Kína befolyást szerezne az Európai Unióban.

Ez is érdekelhet:

Megszólalt az egyik tüntető is

A demonstrációról szóló beszámolóban megszólal egy 22 éves magyar tüntető is, aki feudálisnak jellemezte a magyar kormány és a kínai vezetés kapcsolatát, valamint kifejtette, hogy szerinte a magyar egyetemeket kellene fejleszteni egy új kínai egyetem felhúzása helyett, áll a Hírklikk által szemlézett cikkben.

A Diákváros területén

A CNN ezen túlmenően azt sem felejti el megemlíteni, hogy a Fudan a korábban tervezett Diákváros területének nagy részén épülne meg. Továbbá idézik Schanda Tamás államtitkár nyilatkozatát, amiben „politikai hisztériának” nevezte a Fudan elleni tiltakozást és Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina akcióját a közterületek névváltoztatását is megemlítik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Fudan tüntetés helyszíni fotó – Forrás: MTI/Balogh Zoltán