A koronavírusra fel kell készíteni a szervezetünket az oltással. Ha az antitestszintet sikerül megfelelően magasan tartani, akkor a vírustól nem lehet súlyosan megbetegedni – állítja a virológus szakértő.

Felfrissíti az immunrendszert

Rusvai Miklós virológus szakértő, az MTA doktora szerint a koronavírus ellen beadott emlékeztető dózis felfrissíti az immunrendszer memóriáját, így a szervezet újra eredményesen fogja termelni az ellenanyagot. A virológus szakértő a Magyar Nemzetnek azt mondta: az antitestek az oltás után három héttel érik el a legmagasabb szintjüket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fél év után már nem véd az oltás

Hozzáfűzte: utána viszont nagyjából hathetente feleződik a mennyiségük, hat hónap után pedig biztosan a védőérték alá csökken a számuk. Szerinte van, akinél ez akár két hónap után is bekövetkezhet.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nem felejti el a szervezet az oltást

Rusvai jelezte: ez nem jelenti azt, hogy az immunrendszer elfelejtette volna a védőoltást. A probléma inkább az, hogy egy fertőzés esetén öt-hét napra van szüksége a szervezetnek az antitestek termelésére.

Senkinek sem árt a harmadik oltás

Alaptétel az, hogy a harmadik oltás senkinek sem árt, ezáltal frissítjük fel ugyanis az immunrendszerünk emlékezetét, amelynek köszönhetően a szervezetünk újra eredményesen fogja termelni az ellenanyagot – mondta Rusvai Miklós.

Hullámonként újabb oltás

A víruskutató megjegyezte: aki most beoltatta magát, az a negyedik járványhullám végégig biztosan védelmet szerzett, jövő ősszel azonban ugyanez már nem lesz elmondható.

A fertőzés pillanatában

A víruskutató elmagyarázta, ha valaki például szeptember elején vette fel a harmadik oltását, akkor az immunrendszere a vakcináció után öt–hét nappal már elkezdte termelni az antitesteket, és mostanra már elég antitest van a vérében. Következésképpen nem kell öt–hét napnak eltelnie ahhoz, hogy a szervezete elkezdjen védekezni, hanem azonnal, már a fertőzés pillanatában reagál a bejutott vírusokra – magyarázta a víruskutató. 

Fel kell készülni a Covidra

Hangsúlyozta: a Covidtól nem félni kell, hanem fel kell készülni rá, vagyis időben beoltatni magunkat. Ha az antitestszintet sikerül megfelelően magas szinten tartani, akkor a vírustól nem lehet súlyosan megbetegedni.

Engedélyezik a gyerekek oltását

Rusvai Miklós szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vélhetően még karácsony előtt Európában is engedélyezni fogja az 5–11 évesek vakcinációját a Pfizer szérumával, ettől kezdve pedig Magyarországon is sor kerülhet az említett korosztály beoltására. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezek is érdekelni fognak:

Kiemelt kép forrása: MTI/Vajda János