Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A közép korosztály veszélyeztetett

A szakember hozzátette: a 70 éven felüliek és a krónikus betegséggel élők többsége megkapta a védőoltást, ugyanígy a 12-18 éves korosztályból is sokan, ezért inkább a közép korosztály még beoltatlan tagjai a veszélyeztetettek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jobbak az adatok mint egy éve

Rusvai Miklós elmondta azt is, hogy a magyarországi járványadatok jobbak, mint az egy évvel ezelőttiek; kevesebben haltak bele a betegség szövődményeibe és kevesebben vannak lélegeztetőgépen is.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A maszkviselésről is beszélt

A virológus kiemelte: az influenzajárvány közeledtével érdemes kérni az influenza elleni védőoltást is, ezen kívül pedig a maszkviselés az, ami jelentősen korlátozza a különféle vírusok terjedését. A szakember arra biztatott mindenkit, hogy a tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóhelyeken viseljen maszkot.

Eközben Magyarországot az ECDC-től az egyik legrosszabb járványügyi besorolást kapta

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta Magyarország egész rosszul áll a koronavírust tekintve, legalábbis az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint.

Piros jelzést kaptunk

AZ ECDC ugyanis Magyarországot – Közép-Dunántúl kivételével – piros jelzésű, a Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól (ECDC) Magyarország a Közép-Dunántúl kivételével piros jelzésű, a négyfokú skálán második legrosszabbnak számító besorolást kapta – írta meg a HVG .

Két adatsor

Az ECDC a besorolást két adatsor alapján állapította meg: a piros jelzést azon országok kapják meg, ahol százezer lakos közül legalább 200-nál és legfeljebb 499-nél mutatták ki a fertőzést az elmúlt két hétben. A másik meghatározás értelmében pedig, ha 75–199-nél és ha a tesztek több mint 4 százaléka lett pozitív. 

Ezek az országok sem állnak túl jól

Egyébként Románia és Szlovénia egésze, továbbá Szlovákia kétharmada és Horvátország is a legrosszabb kategóriába került. Ezen kívül Bulgáriában és Görögországban is több olyan régió van, ahol százezer ember közül 500-nál is több új fertőzöttet találtak. Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, valamint Máltán a tapasztalatok alapján alig van jelen a megbetegedés.

Pár napja Rusvai doktor ezt mondta a negyedik hullámról

Rusvai doktor egyébként már több ízben figyelmeztetett a negyedik hullám veszélyeire, pár napja például azt mondta, Rohamosan romlik a járványhelyzet Magyarországon, Rusvai Miklós virológus mégsem tenné kötelezővé az oltást, ugyanis szerint ezt a döntést az emberekre kell bízni. A beoltottsággal összefüggő intézkedésekkel azonban egyetért, úgy véli, aki felvette az oltást az a saját, illetve a környezete egészségét is védi.

Kapcsolódó:

Más betegségek is vannak

A virológus az ATV Start műsorában beszélt pár nappal ezelőtt a járványhelyzetről, ahol kiemelte, a maszk azért is nagyon fontos mert, más légzőszervi betegségek is vannak, mint mondta sokat beszélünk a koronavírusról, de itt van az influenza és a nátha időszak, tehát ezeknek jelentős része kivédhető a maszkhasználattal és csökkenthető a betegek száma.

Növekszik a fertőzöttek száma

A doktor a fertőzöttek növekvő számáról is beszélt, továbbá kiemelte, hogy a kórházban ápoltak aránya is egyre magasabb, azonban 60 százalékos átoltottság mellett az is jól látható, hogy a negyedi hullám ellaposodik az előzőekhez képest. Rusvai Miklós úgy gondolja, hogy a a tavalyi második hullám kétharmadát fogja elérni a csúcson a napi halálozások száma.

Nem tenné kötelezővé az oltást

A virológus egyébként a koronavírus elleni vakcinát nem tenné kötelezővé, viszont az egyesek által diszkriminatívnak mondott intézkedésekkel egyetért, mert aki felvette az oltást, az saját magát és a környezetét is védi. Az immunológus szerint fontos, hogy mindenki maga döntsön az egészségéről, ő például az eutanázia kérdésében is megengedőbb lenne.

A maszkviselés

A maszkviselés kapcsán azt mondta, most még nem tenné kötelezővé, azonban a járvány egy bizonyos szintjénél már igen, a a közterületeken, beváráslóközpontokban és a tömegközlekedésen

Mindenki át fog esni

A doktor kiemelte azt is, hogy mindenkinek fel kell készülni, mert mindenki át fog esni a víruson, még az is, aki be van oltva, az a kérdés, hogy enyhébb vagy erősebb lefolyású lesz-e ez a folyamat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels