Magyarország egész rosszul áll a koronavírust tekintve, legalábbis az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint.

Piros jelzés

AZ ECDC ugyanis Magyarországot – Közép-Dunántúl kivételével – piros jelzésű, a Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól (ECDC) Magyarország a Közép-Dunántúl kivételével piros jelzésű, a négyfokú skálán második legrosszabbnak számító besorolást kapta – írta meg a HVG .

Két adatsor

Az ECDC a besorolást két adatsor alapján állapította meg: a piros jelzést azon országok kapják meg, ahol százezer lakos közül legalább 200-nál és legfeljebb 499-nél mutatták ki a fertőzést az elmúlt két hétben. A másik meghatározás értelmében pedig, ha 75–199-nél és ha a tesztek több mint 4 százaléka lett pozitív. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek az országok sem állnak túl jól

Egyébként Románia és Szlovénia egésze, továbbá Szlovákia kétharmada és Horvátország is a legrosszabb kategóriába került. Ezen kívül Bulgáriában és Görögországban is több olyan régió van, ahol százezer ember közül 500-nál is több új fertőzöttet találtak. Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, valamint Máltán a tapasztalatok alapján alig van jelen a megbetegedés.

Romániában újra szigor van

Ahogyan azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta Romániában hétfőtől csak védettségi igazolvánnyal lehet ügyfélként vagy fogyasztóként belépni a nyilvános zárt terekbe az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok és gyógyszertárak kivételével – döntött a koronavírus-járvány miatt a bukaresti kormány pénteken.

Korlátozzák az éjszakai kijárást

Az alkalmazottakra a szabályozás egyelőre nem vonatkozik, mert a munkavállalók jogait csak a parlament korlátozhatja törvénnyel. Hétfőtől országszerte korlátozzák az éjszakai kijárást: csak védettségi igazolvánnyal, munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt szabad 22 és 5 óra között kimenni az utcára, az üzleteknek pedig legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk.

Védettségi igazolvány kell

Az éjszakai kijárási tilalom alól csak az a védettségi igazolás nyújt felmentést, amely a koronavírus elleni teljes beoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást tanúsítja.

Nem elég a friss teszt

Hasonlóképpen a vendéglátóhelyek, kulturális intézmények, mozik, bevásárlóközpontok, szállodák, fitnesztermek esetében sem fogadható el a friss negatív teszt alapján kiállított zöld igazolvány. Az újabb korlátozások bevezetését ismertető Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár magyarázatképpen hozzáfűzte: a frissen tesztelt emberek könnyen megfertőződhetnek, súlyosan megbetegedhetnek és másokat is megfertőzhetnek, míg a beoltottak vagy a betegségből nemrég kigyógyultak szervezete “már megtanulta” hogyan védekezzen a vírussal szemben, ők sokkal védettebbek.

Tilos a magánrendezvény

Mindazonáltal a hivatalokba és ügyfeleket fogadó, ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató magáncégek épületeibe azokkal a zöld igazolványokkal is be lehet majd lépni, amelyeket friss negatív teszt alapján állítottak ki. Hétfőtől teljesen betiltják a magánrendezvényeket – köztük az esküvőket, keresztelőket -, koncerteket, tanfolyamokat. A szórakozóhelyeknek – bároknak, diszkóknak, játéktermeknek – is be kell zárniuk, sporteseményeket pedig csak közönség nélkül szabad rendezni.

Az egyházakat nem érinti

Az egyházakat a korlátozás nem érinti. A pénteken elfogadott határozattal azokat a rendelkezéséket módosították, amelyeket a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról szóló legutóbbi, október 10-én hatályba lépett kormányhatározat írt elő. Az államtitkár szerint azonban a mostani korlátozó intézkedések az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) ajánlása alapján nemcsak november 8-ig, hanem hétfőtől kezdődően legalább 30 napig maradnak érvényben, hatályuk meghosszabbításáról pedig majd később dönt a kormány.

Rendkívüli szünet

Hétfőtől a közoktatásban is kéthetes rendkívüli szünet kezdődik: az iskolák bezárását miniszteri rendelettel szabályozzák a CNSU felhatalmazása alapján.

Rengeteg a halott

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint a 19,3 milliós Romániában az utóbbi 24 órában 15 410 új koronavírus-fertőzöttet és 356 halálesetet regisztráltak. A kórházakban már több mint húszezer koronavírusos beteget kezelnek. Az intenzív terápiás részlegeken pénteken 1848 súlyos beteg feküdt, a hírtelevíziók szerint azonban ennél sokkal többre lenne szükség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Semmelweis Egyetem, Kovács Attila