A tragikus baleset a csütörtöki Kormányinfón is téma volt. A miniszter szerint ez az eset is azt bizonyítja, hogy nagyon kell Budapest szélére egy helikopterrel is könnyen megközelíthető szuperkórház. Várja a helyi polgármester álláspontját, aki korábban azt mondta, hogy nem támogatja a kórház építését, inkább a Szent Imre Kórházat fejlesszék.

Ahogy arról itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is beszámoltunk két személyautó frontálisan ütközött Csobánka és Pilisvörösvár között még szerda délelőtt. A balesetben egy személy könnyebben, három személy pedig súlyosan megsérült, köztük egy 3 éves kislány, akit mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

Mentőhelikopter száll le az Üllői úton – Forrás: OMSZ

A hírek azzal folytatódtak, hogy a mentősöknek személyesen kellett lezárni a forgalmas Üllői utat, hogy a SOTE Klinikáknál leszállhasson a mentőhelikopter a kisgyermekkel, akinek az életéért akkor még küzdöttek a mentők. Pár órával később kiderült, hogy a hároméves kislány meghalt.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Belegondolni is szörnyű, hogy mit élhetnek most át a gyermek szülei. A képek alapján a kislány a Golfban ülhetett a gyermekülésben a Mercedes pedig pont azon az oldalon ütközött a Volkswagennel. A kisgyermek tragikus halála rávilágított arra a tényre, hogy a SOTE klinikai tömbnél nincs helikopterleszálló.

A kormányinfón is téma volt a kisgyermek halála

A csütörtöki Kormányinfón megkérdezték Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a kormány tervezi-e egy helikopterleszálló építését a klinikáknál. A miniszter erre azt válaszolta, ha szakmailag megalapozott, technikailag pedig megvalósítható, akkor a kormány támogatni fogja a helikopterleszálló építését.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón – Fotó: MTI

A miniszter ennek kapcsán elmondta, hogy ez egy nagyon különleges egészségügyi helyzet volt, mert ahhoz, hogy a stabilizált állapotú kisgyermek állapota ne romoljon, nagyon közel kellett a kórházhoz leszállni.

Előkerült a szuperkórház ügye

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy ez a rendkívüli helyzet is azt bizonyítja, hogy nem rossz ötlet a tervezés fázisában lévő dél-budai szuperkórház ötlete. Ott gyermek traumatológia és helikopterleszálló is lenne, teljes körű ellátást biztosítana és a sürgős esetekben nem a város közepén kellene landolnia a mentőhelikoptereknek.

A miniszter hozzátette: a helyi polgármesternek még nem sikerült világosan kifejtenie az álláspontját, hogy támogatja-e vagy sem a szuperkórház megépítését.

A dél-budai szuperkórház látványterve

A helyi polgármester nem ilyen kórházat akar

Korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy a szuperkórház építése kapcsán azt mondta László Imre 11. kerületi polgármester: ha lesz rá lehetősége, akkor leállítja a beruházást.

Szerinte a terület, ahová a kormányzat a kórházat építeni akarja, több szempontból is alkalmatlan. Távol van a tömegközlekedési eszközöktől, hiányoznak a közművek, ráadásul egy régi tőzegmocsár, aminek laza az altalaja. Mindez növeli a beruházás költségeit is.

László Imre szerint a szuperkórháznak megvannak az alapjai a Szent Imre Kórházban, és inkább azt kell továbbfejleszteni, ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy olyan helyen jöjjön létre a kórház, ahol minden feltétel biztosított, és jóval kevesebbe is kerül.

Gulyás Gergely a szuperkórház kapcsán a Kormányinfón még azt is elmondta, hogy Nyugat-Európában az ilyen nagy szuperkórházak mindenhol a városok szélén, az autópályák közelében vannak.

Kiemelt kép: A csobánkai balesetnél készült helyszíni felvétel – Forrás: Pomázi Önkéntes Tűzoltók