Az energiaválság miatt Egerben bezárnák a legtöbbet fogyasztó városi intézmények épületeit. Szentendrén pedig Rezsinövelés miatti Operatív Törzset hoztak látre, hogy tudják fűteni szociális, egészségügyi és gyermek intézményeket.

Lekapcsolás

A csőd borítékolható. De ha be kell csődölnünk, akkor csődöljünk be a legjobban: vagyis inkább a város csődöljön be, de a lakosokat mentesítsük a csődtől vagy a csődközeli helyzetektől – mondta Mirkóczki Ádám. Eger polgármestere ezért több városi intézményt „lekapcsolna”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A lépések

  • 2023-ban az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengednék az építési adó megfizetését;
  • 2022. szeptember 1-től december 31-ig minden önkormányzati bérlakás bérlőjét mentesítenék a bérleti díj fizetése alól;
  • továbbá a fenti időszakban nem kellene bérleti díjat fizetnie az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő vállalkozásoknak sem.

200 millióba kerül

A polgármester közlése szerint az építési adó elengedése több mint 16 ezer lakást vagy lakásrészt, illetve több mint 1600 egyéni vállalkozói lakásrészt érintene, míg a bérleti díjak elengedése mintegy 873 bérlakást és 230 üzleti célú ingatlant, mindez pedig kb. 200 millió forintos kiesést jelentene az önkormányzatnak – az egriugyek.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Takaréklángon

A legnagyobb fogyasztók alatt az egri strandot, a Bitskey uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházakat, valamint az EKMK épületeit, a Forrást és a Bartakovicsot értik Egerben. Ezeket nem zárják be, de „nullás rezsit kell pordukáljanak”.

Nem bízik a kormány segítségében

Mirkóczki kiemelte: „ha a kormány esetleg valamikor bejelentené, hogy a válság miatt segítséget nyújt az önkormányzatoknak, akkor az érintett ingatlanokat is újra megnyitná a város”.

Közvilágítás

Mirkóczki Ádám újságírói kérdésre elmondta: a közvilágítás és díszkivilágítás kérdése még nincs eldöntve, ő maga azonban vonakodik a város elsötétítésétől. Szerinte már az első lábtörést is az ő számlájukra írnák.

Rezsinövelés

2022. szeptember 1-én megalakult a szentendrei önkormányzat hetente ülésező Rezsinövelés miatti Operatív Törzse – számolt be a szentendre.hu.

Támogatás

Fülöp Zsolt polgármester arról beszélt testületi ülésen, hogy a város szociális rendelete egy új elemmel bővül, a krízistámogatással, amit előreláthatólag az áram- és gázszámlák kifizetésére lehet majd használni. Erről a szeptemberi testületi ülésen döntenek a képviselők.

Számolják, hol lehet spórolni

Rövid- és hosszútávú intézkedések is várhatók a polgármesteri hivatal, a városi intézmények és cégek életében. A változtatásokról az intézmények vezetőivel egyeztetve közösen születik döntés.

Ahol fűteni fognak

A ROT egyhangúlag azt a döntést hozta, hogy a kötelező feladatok ellátása, ezen belül a gyermekintézmények, a városi szociális és egészségügyi közszolgáltatások működésének biztosítása élvez elsőbbséget.

Címlapkép: termalfurdo.hu