Szombaton civilek és politikusok demonstráltak a Budakeszi mellett található Álomvölgy megmentéséért. Attól tartanak, hogy a terület tulajdonosa, a Renault szalonokat üzemeltető Baumgertner Antalék gazdasági épületeknek álcázott lakóparkot akarnak felhúzni a természetvédelmi oltalom alatt álló területen.

A szombati tüntetés a kormánypárti és ellenzéki politikusok nagy egyetértésben zajlott. Ott volt Széll Bernadett független országgyűlési képviselő és Budakeszi fideszes polgármestere, Győri Ottília is. A több száz résztvevővel azért demonstráltak, hogy Baumgartnerék hagyjanak fel a védett terület szisztematikus átalakításával.

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is megírtuk, a Renault autószalon tulajának, az egykori Forma-1-es versenyző Baumgartner Zsolt édesapjának, Bamugartner Antalnak van egy óriási földterülete Budakeszi és Budaörs között, a Farkeshegyi reptér mellett. Ez egy Natura 2000-es védett terület.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nemrég furcsa mozgolódás, villany,- és vízvezeték építés kezdődött a természetvédelmi területen. Gépek jelentek meg, aztán tiltakozók. Attól félnek a helyiek, hogy egyszer csak megindul egy lakópark építése az Álomvölgy nevű helyen.

Álomvölgy Budakeszi mellett – Forás: peticiok.com

Petíciót írtak a természetvédők

A természetvédők petíciót is írtak, amelyben azt követelik az Álomvölgy tulajdonosaitól, hogy haladéktalanul állítsák le az évek óta tartó jogellenes és súlyosan természetkárosító tevékenységüket, építési munkálataikat és tartsák be a területre elrendelt változtatási tilalmat.

A Pest Megyei Kormányhivatal illetékes hatóságaitól azt kérik a tiltakozók, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a nyilvánvaló jogsértés és természetpusztítás ellen. Lépjenek fel az országosan védett és Natura 2000 besorolású terület, valamint az ott élő fokozottan védett növény és állatfajok, az ott található kulturális örökség részét képező védett kaptárkövek értékeinek megfelelő, szigorú, törvényes védelme érdekében.

A polgármester is a környezetvédőkkel demonstrált

Budakeszi polgármestere azért vett részt a demonstráción, mert a munkatársai is több alkalommal tartottak helyszínbejárást a területen, az elkészült jegyzőkönyveket fényképeket továbbították az illetékes hatóságoknak, kérve, hogy vizsgálják ki az ügyet. Választ egyelőre nem kaptak. Az önkormányzat a rendőrségen is bejelentést tett, a tulajdonost pedig felszólította, hogy semmilyen munkálatot ne végezzen. Az önkormányzat egyúttal a területre vonatkozó változási tilalom 3 éves meghosszabbítását kezdeményezte.

Egy jogi trükkre gyanakszanak

Egyes természetvédők szerint döbbenetes, hogy Álomvölgy dúsgazdag tulajdonosai teljesen átalakítanák a tájat. Bár mostanában többször azt nyilatkozták Baumgartnerék, hogy nem akarnak lakóparkot építeni, mégis vízvezetékeket és elektromos hálózat kialakításába kezdtek. A természetvédők attól tartanak, hogy a tulajdonos úgy akarja kijátszani a jogszabályokat, hogy a tulajdonképpeni lakópark épületeit gazdasági épületnek álcázzák jogilag.

Erősek a természetvédők az agglomerációban

Budapest környékén egyre erősebbek a természetvédő civilek. Legutóbb Pilisvörösvár és Pilisszántó között egy mészkőbányát akartak újranyitni. Arról is beszámoltunk itt a legnépszerűbb agglomerációs hírportálon. A bánya jelentős zaj és porszennyezéssel járt volna. Óriási volt a felháborodás, sem a civilek, sem a leginkább érinett települések vezetői nem akarták a bányát. A tiltakozást látva a tulajdonos megfutamodott, nem nyitják ki újra a bányát.

Kiemelt kép: Demonstráció Álomvölgy megmentéséért – Forrás: Facebook/Álomvölgy Őrzői