Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával” – áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében. A Terror Háza igazgatója korábban a hadkötelezettség bevezetését javasolta.

Hadkötelezettség

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke is beszámolt Schmidt Mária, a Fidesz egyik fő ideológusa szerint Magyarországon ismét szükség lenne az általános hadkötelezettség bevezetésére.

Általános hadkötelezettség

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik fő ideológusa, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója az orosz–ukrán háború kapcsán írt véleménycikket, amelyben nemzeti konzultációval döntené el az általános hadkötelezettség újbóli bevezetését Magyarországon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Háború

Schmidt Mária szerint az idei parlamenti választásokat azért nyerte meg a Fidesz–KDNP, mert az elmúlt 12 évben a magyarok magabiztosabbá váltak, és az életszínvonaluk is jobb lett. Orbán Viktornak pedig eközben gazdasági és járványügyi válsággal, most pedig a háborúval is meg kellett küzdenie.

Minden nő és férfi legyen katona

A XXI. Század Intézet főigazgatója szerint Magyarországon a kormánynak „folytatnia kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját”. Itt emeli ki, hogy szerinte újra be kellene vezetni az általános hadkötelezettséget, amelynek szerinte a nőkre és férfiakra is érvényesnek kell lenni, erről pedig nemzeti konzultációval döntene – írta Schmidt Mária.

Szezont a fazonnal

Amúgy valószínűleg az alapvető katonai fogalmakkal sincs tisztában, hiszen jelenleg is létezik az általános hadkötelezettség. A főigazgató asszony vélhetőleg a sorkötelezettség visszaállítására gondolhatott.

6 hónapos sorkatonai szolgálat

Március elején Benkő Tibor, honvédelmi miniszter egy kampányrendezvényen arról beszélt, hogy reményei szerint a nők visszautasítják azt az udvarlót, aki nem tett eleget a hadkötelezettségének. Akkor a közönség soraiból jelentkezett egy férfi, aki arról beszélt, hogy sok-sok honfitársához hasonlóan ő is azt gondolja, „a mai generációra legalább egy hat hónapos katonai szolgálat nagyon nagyon ráférne”.

A kötelező nem jó

„Sokan vannak Magyarországon, akik így gondolkodnak, és meg is értem az ő gondolkodásukat” – kezdte a válaszát Benkő Tibor volt vezérkari főnök. „Szeretnénk azt elérni, hogy önkéntes alapon akarjanak szolgálatot vállalni a fiatalok, és ne legyen kötelező. A kötelezővel szemben mi, magyarok úgy vagyunk, hogy a kötelező az nem jó” – magyarázta, majd arról beszélt, hogy szerinte is szüksége van Magyarországnak mindarra, amit a felszólaló mondott.

Most csak minősített esetben lehet behívni a férfiakat

hadkötelezettséget az Alaptörvény jelenleg a férfi állampolgárokra korlátozza, és kizárólag minősített időszakok esetére írja elő. Újbóli bevezetésére külső fegyveres támadás veszélye vagy annak bekövetkezése esetén, továbbá szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében kerülhet sor. Előfeltétele a rendkívüli állapot bevezetése, vagy pedig az országgyűlés külön döntése alapján kihirdetett megelőző védelmi helyzet. Ennek megfelelően a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárságú férfiakat katonai szolgálati kötelezettség terheli. Ezt terjesztené ki Schmidt Mária a nőkre is.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt, magyar T 72-es harckocsik gyakorlaton.