Schmidt Mária, a Fidesz egyik fő ideológusa szerint Magyarországon ismét szükség lenne az általános hadkötelezettség bevezetésére. Annak ellenére, hogy 2004-ben a Fidesz is támogatta a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetését, most egy egyszerű nemzeti konzultáció után újra bevezetné a párt megmondóembere a kötelező katonaságot minden fiatal számára.

Általános hadkötelezettség

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik fő ideológusa, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója az orosz–ukrán háború kapcsán írt véleménycikket, amelyben nemzeti konzultációval döntené el az általános hadkötelezettség újbóli bevezetését Magyarországon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Háború

Schmidt szerint az idei parlamenti választásokat azért nyerte meg a Fidesz–KDNP, mert az elmúlt 12 évben a magyarok magabiztosabbá váltak, és az életszínvonaluk is jobb lett. Orbán Viktornak pedig eközben gazdasági és járványügyi válsággal, most pedig a háborúval is meg kellett küzdenie.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Minden nő és férfi legyen katona

A XXI. Század Intézet főigazgatója szerint Magyarországon a kormánynak „folytatnia kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját”. Itt emeli ki, hogy szerinte újra be kellene vezetni az általános hadkötelezettséget, amelynek szerinte a nőkre és férfiakra is érvényesnek kell lenni, erről pedig nemzeti konzultációval döntene – írta Schmidt Mária.

6 hónapos sorkatonai szolgálat

Március elején Benkő Tibor, honvédelmi miniszter egy kampányrendezvényen arról beszélt, hogy reményei szerint a nők visszautasítják azt az udvarlót, aki nem tett eleget a hadkötelezettségének. Akkor a közönség soraiból jelentkezett egy férfi, aki arról beszélt, hogy sok-sok honfitársához hasonlóan ő is azt gondolja, „a mai generációra legalább egy hat hónapos katonai szolgálat nagyon nagyon ráférne”.

A kötelező nem jó

„Sokan vannak Magyarországon, akik így gondolkodnak, és meg is értem az ő gondolkodásukat” – kezdte a válaszát Benkő Tibor, aki korábban a hadsereg főparancsnoka volt. „Szeretnénk azt elérni, hogy önkéntes alapon akarjanak szolgálatot vállalni a fiatalok, és ne legyen kötelező. A kötelezővel szemben mi, magyarok úgy vagyunk, hogy a kötelező az nem jó” – magyarázta, majd arról beszélt, hogy szerinte is szüksége van Magyarországnak mindarra, amit a felszólaló mondott.

Csináld azt, amit a főnök mond

Arra, hogy Benkő szavai szerint „olyan elhivatott fiatalok dolgozzanak Magyarországon, akik tudják, hogy mi a rend, mi a fegyelem, mi a bajtársiasság, mi a haza iránti elhivatottság és elköteleződés, mi a helytállás, mit jelent az, hogy főnököm van, mit jelent az, hogy végre kell hajtanom azt, amit a főnököm mond”. Szerinte ha ezt nem tudjuk elérni, akkor nagyon nehéz lesz rendben, szervezetten haladni.

Népszerűtlen volt a kötelező sorkatonai szolgálat

A sorkatonai szolgálat fennállása alatt sohasem örvendett különösebb népszerűségnek. Az évtizedek során a sorkatonaság egész intézményrendszerét számos kritika érte és a fiatal férfiak több generációja számára jelentett kihívást a polgári életvitel és a korai felnőttkor kialakítását megnehezítő, sokféle megterhelést jelentő sorkatonai szolgálat alóli felmentés különféle lehetőségeinek keresése – írja a Wikipedia.

Pocsék morál

A kötelezően bevonultatott állomány morálja pocsék volt. A hadseregbe került fiatalok hozzáállása a túlélés, az ügyeskedés és a nehezebb feladatok alóli kibúvás alapján épült fel, amelyhez tovább negatív tényezőként járult a saját kategóriájában is legfeljebb közepesnek minősíthető ellátás, a gyakran elavult és kifogásolható műszaki minőségű eszközpark, a gyakran megkérdőjelezhető logikájú kiképzési és egyéb feladatok és a szervezet szinte minden szintjén tapasztalt nehézségek és konfliktusok. Végül a parlament határozata értelmében 2004. november 3-án megszűnt a békeidőben alkalmazott sorozás és sorkatonai szolgálat intézménye. A Magyar Honvédség ezután megkezdte a haderő önkéntes, hivatásos, szerződéses alapon történő átalakítását.

Most csak minősített esetben lehet behívni a férfiakat

hadkötelezettséget az Alaptörvény jelenleg a férfi állampolgárokra korlátozza, és kizárólag minősített időszakok esetére írja elő. Újbóli bevezetésére külső fegyveres támadás veszélye vagy annak bekövetkezése esetén, továbbá szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében kerülhet sor. Előfeltétele a rendkívüli állapot bevezetése, vagy pedig az országgyűlés külön döntése alapján kihirdetett megelőző védelmi helyzet. Ennek megfelelően a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárságú férfiakat katonai szolgálati kötelezettség terheli. Ezt terjesztené ki Schmidt Mária a nőkre is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Schmidt Mária, háttérben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a debreceni Kossuth Laktanyában – Forrás: Facebook/Magyar Honvédség/ BPK-montázs