A csillagászati tavasz kezdete, március 21, a tavaszi napéjegyenlőség napja. Szent Benedek napján egyforma hosszúak a nappalok és az éjszakák, és most már biztosan jön az enyhülés, a gyümölcsfák sem várnak, pattannak a rügyek.

Most érdemes vetni

A régi kalendáriumok tele vannak a jeles napokra szóló szabályokkal: ezek szerint érdemes vetni, ültetni, metszeni, betakarítani. Ezek a tanácsok a Hold járását is figyelembe veszik, és így keveredik a mi szoláris naptárunk az ősi, lunáris számításokkal. A növő Hold idején érdemes vetni, a megfigyelések szerint ilyenkor kelnek a madárfiókák is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vetés otthon

Melegkedvelőket egyelőre csak ládába

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Virágvasárnap előtt Virághét

A húsvét előtti vasárnap Virágvasárnap, és az ezt megelőző hét a Virághét, ami hagyományosan a virágok vetésének ideje a kiskertben. A húsvét mozgó ünnep, a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni vasárnapra esik, ezért ez a hét, a növő hold idején, a legalkalmasabb a vetésre.

Jól gondoljuk át

A magvetésre érdemes felkészülni, erről itt olvashatnak bővebben. Gondoljuk át még egyszer, mit, hová fogunk vetni, biztos, hogy ott lesz-e a legjobb helyen. Válogassuk szét: mely magokat vetünk helybe, a földbe, és melyek azok, a melegkedvelő, érzékenyebb fajták, amelyek melegágyba, vagy ládába vetünk, és majd a fagyosszentek után kerülnek a végleges helyükre.

Nemsokára zöldbe öltözik a kert

A kert legyen méh- és madárbarát

Gondos talajelőkészítés

A talajt készítsük elő: ássuk fel, porhanyósítsuk, a tetejét gondosan gereblyézzük el. Jelöljük ki a sorokat. A magokat a leírás szerint szükséges sor- és tőtávolságra, mélységbe vessük. Körömvirágot, pillangóvirágot, tátikát, borágót vethetünk helybe, a fűszernövények közül borsikafüvet, majoránnát.

Kényesekkel türelemmel

Vannak kifejezetten érzékeny növények, amelyeket csak a májusi fagyok elmúltával érdemes kitenni a szabadba. Sőt, akár érdemes a ládába való vetéssel is várni! Ilyen például a bazsalikom, a begónia, a sarkantyúka. Nem késünk le semmiről, ha türelemmel megvárjuk, de sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat.

Csírázó magvak

Csíráztatás gondosan

Fontos a nedvesség

A magvetést takarjuk be vékonyan földdel, simítsuk el, és alaposan öntözzük be. Ha száraz a tavasz, akkor feltétlenül kell ügyelni arra, hogy a vetésünk ki ne száradjon. A mag csírázása az élet csodája, ilyenkor érdemes arra is szentelni időt, hogy ezt a folyamatot megmutassuk a gyerekeknek is. Borsót, babot, csíráztathatunk az ablakpárkányon, vagy akár étkezésre retek, mustár, lucernacsírát. Az otthoni tanulásnak is különleges eseménye lehet, amikor a tavasz kezdetén akár nagyítóval megszemléljük, milyen kis csoda az élet, ami egy magban kezdődik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A jövő a magban kezdődik

Gondoljanak a jövőre, a távolabbira – a madarak, méhek és magunk miatt. A jövő a magban kezdődik! Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti ötletekkel vár a www.rozskunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Kiemelt kép: illusztráció