Már lehet vetni bazsalikomot, szegfűt, szagos bükkönyt, hallom minap útközben a rádióban. Kinézek jobban, mert úgy véltem, ha nincs is didergő, azért telet mutat a naptár. Ne siessünk: a türelem szép és gazdag kertet terem. A türelmetlenség: bosszúságot!

Népi megfigyelés helyett klímaváltozás

A nép megfigyelések ideje lejárt, hallom máshol, mert itt van helyettük a klímaváltozás. Van ebben valami, de azt meg kell hagyni, hogy a tavaszi időjós napok az utóbbi években rendesen hozták a formájukat.

Ne siess!

A vetést nem kell elsietni, ráérünk még vele. A veteményes, a virágágyás megtervezésének azonban itt az ideje! Ha esik, ha fúj, erre most bőven van idő. Az elmúlt év tapasztalatait figyelembe véve, az új információkkal egybevetve állhatunk neki a vetőmag-kínálat feltérképezésének.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Gondold végig!

Gondoljuk végig, mely növény volt az, amely örömet hozott ez elmúlt évbe? Melyikkel voltunk megelégedve, melyik hozta a legszebb virágokat, a legízletesebb termést?

Csodaszép növények a kertben

Mi legyen a kertben?

A hiba oka sokszor ismeretlen

Ami csak sínylődött, nem virágzott vagy éppen sose értek be termései, annak okát megkereshetjük. Vagy a talaj nem volt neki megfelelő, vagy éppen a hely volt túl árnyékos. Lehet, hogy felperzselte a nap, mert egy árnyéktűrőt sikerült a napra tenni, vagy keveset öntöztük. Vagy a palánta volt beteg.

Gondos tervezés

Igyekezzünk gondos tervezéssel kiküszöbölni az előző évek kudarcait. A tervezéshez kérhetjük szakember segítségét, vagy hagyatkozhatunk a szakkönyvekre és a megérzéseinkre. Ami fontos: az idei évben fordítsunk nagy figyelmet a méhek és a rovarok védelmére, a kertbe csalogatására!

Természetes kert?

A veteményesbe kerüljenek köztesnövénynek gyógynövények, fűszernövények. A kertben hagyjunk egy kisebb területet „méhlegelőnek”, a beporzó rovaroknak. Igyekezzünk a kertet úgy kialakítani, hogy a legtermészetesebb legyen: használjunk természetes építőanyagokat, kerüljük a műanyagot, amennyire csak lehetséges.

Magnólia

A természet érdekes magokat alkot, mint ez a magnólia-termés

Magokban az élet

Mustráljuk végig gondosan a vetőmag-kínálatot. Sok helyen juthatunk hozzá vetőmagokhoz, de nem mindig a legolcsóbb a legjobb. Érdemes tájékozódni a fajták tulajdonságairól, hogy időben ki tudjuk választani a kertünknek és az elvárásainknak legmegfelelőbb vetőmagot.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és tél végi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Kiemelt kép: Kertészkedés az agglomerációban ősszel – Fotó: BPK