A kánikula majd felforralta a Balaton vizét, de hazánk többi vize is kellemes hőmérséklettel várja az utolsó nyári hétvége strandolóit. Mutatjuk, merre érdemes indulni a hétvégén.

Itt a strandidő végre

Augusztusban rettentő lehűléssel nézett szembe az ország, ami viszonylag frissítő volt a júliusban tapasztalt pokoli hőmérséklet után, ám szépen lassan visszamászott a kánikula. Az Időkép vízhőjelentése szerint a Balaton már majdnem 30 fokos. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Keszthely környékén a legmelegebb a víz

A magyar tenger hőmérséklete Balatonkenesénél a „leghidegebb”: ott nem éri el a 25 °C-fokot, de Gyenesdiásnál már 29 °C-fokot mutatnak a vízhőmérők. Azoknak sem kell azonban aggódni, akik a Velencei-tóhoz utaztak le, hiszen a vízhő Agárdnál szintén megközelíti a 29 °C-fokot. A Duna vize átlagosan 23 °C-fokos, míg a Tisza valamivel melegebb: 25 °C-fokos.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nagy bővülés a fővárosban

Ahogy írtunk róla, az ország két kiemelt turisztikai régiója, Budapest és a Balaton eltérően teljesített. A fővárosban, ahová elsősorban külföldiek járnak, nőtt a vendégforgalom: a külföldivendég-éjszakák csaknem nyolcszázezres bővülés ellensúlyozni tudta ugyanis a belföldi forgalomból eredő nagyjából százezres visszaesést.

Hanyatlás

A fővárosban így hat hónap alatt hétszázezerrel több éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyen, mint egy évvel korábban. A balatoni turizmus ugyanakkor igen gyengén teljesített, ami egyértelműen a belföldi turizmus hanyatlásával magyarázható.

Látványos a visszaesés

Az első félévben nagyjából kétszázezerrel kevesebb éjszakát töltöttek a tónál a magyarok, mint tavaly január-június között, ebből majdnem százezres visszaesést hozott a június, a legfontosabb első féléves hónap.

5 százalékos csökkenés

A hazai turizmus vendégéjszakákban számolt visszaesése 10 százalék volt az első hat hónapban, amit nem tudott ellentételezni a külföldi vendégek által a tónál töltött éjszakák számának 62 ezres bővülése. Így összesen 134 ezerrel, 5,2 százalékkal csökkent a balatoni turizmus az első félévben.

Gondban az éttermek is

Ahogy írtunk róla, az éttermek országszerte érzik a visszaesést. Most az ellentétje történik annak, ami a koronavírus-járvány éveiben volt: akkor nem igazán lehetett külföldre menni, ezért amikor nyitva voltak az éttermek, jó volt a forgalom. Aki megteheti, most külföldre megy pihenni, és ők hiányoznak az éttermek forgalmából – olvasható a portfolio.hu összeállításában.

Sokat mondó számok

Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője azt mondta a portálnak: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felhasználói felületén lekért vendégéjszaka adatok szerint a Balaton-régióban, csak a 3 és 4 csillagos szállodákban pontosan 24 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma idén júniusban az előző év azonos időszakához képest.

Csak a csökkenés biztos

„Ezek átlagos értékek. Tehát vannak olyan egységek, amelyeknél a 40 százalékot is eléri, illetve meghaladja a vendégéjszakák számának csökkenése, de vannak olyanok is, amelyeknél 10-20 százalékos az elmaradás” – mondta Forsthoffer Ágnes. A régióvezető szerint az idén nagyobb hangsúlyt kap, hogy kinek milyen jó a terméke, amit kínál, illetve mennyire ítélik meg kedvezőnek a fogyasztók az ár-érték arányt.

Figyelni kell az igényekre

„Ilyen gazdasági helyzetben sokkal intenzívebben kell figyelni a keresletet és pontosabban reagálni annak igényeire. Ezzel lehet a piacra menni és a rá szánható keretből a promóciót megcsinálni” – tette hozzá. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció