Kormánypárti politikusok 18 éven aluli fiatalok számára betiltanák az energiaitalok fogyasztását, az egészségükre gyakorolt negatív hatások miatt. Végre megszólalt a témában a Magyar Energiaital Szövetség is, akik szerint fontos szempont, hogy vannak más koffeintartalmú italok is, amelyek fogyasztása sokszorosa az energiaitalokénál, mégsem szabályozzák őket.

Veszélyes

Gyakorló apaként jól látjuk, milyen veszélyek leselkednek a gyermekeinkre – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Nacsa Lőrinccel, a KDNP parlamenti frakciójának szóvivőjével közösen készített Facebook-videóban, amelyben háromgyermekes apákként világították meg, hogy a sok veszély közül az egyik az energiaitalok fogyasztása, főleg ha a gyermekek gyakran naponta teszik azt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mentősöknek munkát adnak

Hollik István statisztikákat idézett, amelyek szerint a mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, amelyben 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni. Ebben az ügyben lépnünk kell – szögezte le, hasonlóan Nacsa Lőrinchez.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ha szigorítanak, szigorítsanak nagyon

Az Országos Energiaital szerint az energiaital betiltása esetén a kólát és a kávét is be kellene tiltani, mivel azok is hasonló koffeintartalmúak. A szövetség szerint a legfontosabb a fiatalok tájékoztatása – nyilatkozta a Tények stábjának Csibi Sándor a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára.

Alvás kell a gyerekeknek

„A koffeinfogyasztást semmilyen formában nem ajánljuk a fiatalok számára, sem energiaital, sem kávé, sem kóla formájában. Mert a koffein élettani hatása, legyen az bármiben, ugyanaz. A gyermekeknek nem a koffein, hanem a pihentető alvás kell, hogy biztosítsa a szükséges energiát” – nyilatkozta a főtitkár.

Ezek a határok

Felkerestek egy obezitológust is, hogy ki kérjék a véleményét. „Ha figyelembe vesszük, hogy energiaitalok esetén, hogy egy átlagos doboz tartalma, olyan 70 milligramm/80 milligramm koffein körül van. Ezáltal könnyű kiszámolni, hogy 4-5 doboz ilyen jellegű ital még nem haladja meg a biztonságosság határát”- árulta el Dr. Tóth Tamás obezitológus a csatornának.

Kampány kellene

Abban azonban a szakember és a szövetség is egyetértett, hogy a legfontosabb a gyermekek tájékoztatása kéne, hogy legyen. Szeretnék, hogy az iskolákban is beszéljenek az élettani hatásairól, például a koffein túladagolás szívelégtelenséget, magas vérnyomást is okozhat.

Szeretnék, ha vizsgálnák

„Felkérjük a frakciószövetségünket, hogy vizsgálja meg javaslatukat, egy olyan új szabályozás lehetőségét, amely alapján 18 éves korig – hasonlóan az alkoholhoz – az energiaital vásárlása és fogyasztása is betiltásra kerül.” Nacsa Lőrinc konkrét példákat is hozott, amiker egy 14 éves hatvani fiúnak az iskolában leállt a szíve, miután energiaitalokat ivott. Több tanárral is beszélt a KDNP-s politikus, akik azt mondták neki, hogy „a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán, mert akkor múlik el a hatása a reggel, iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitaloknak”.

Volt már ilyen javaslat

Korábban mi is írtunk egy civil szervezet hasonló javaslatáról. Idén tavasszal a Fiatal Családosok Klubja azt szorgalmazta, hogy a kiskorúakra való veszélyességükre hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tegyék lehetővé az energiaitalok vásárlását. Király Nóra Ficsak-alapító elmondta, az energiaitalok borzasztóan károsak a gyermekeinkre, a bolti hozzáférhetőségükre pedig gyakorlatilag semmilyen szabályozás nem vonatkozik. Ha a felnőtt úgy vedeli az energiaitalokat, mint a gödény, az már egy felelős döntés eredménye, de a gyereknek nincs szüksége erre a termékre – nyomatékosította a családszervezet.

„Nagyon erős a lobbi”

A Ficsak alapítója ugyanakkor egyelőre nem túl derűlátó az ügyben, mert – mint fogalmazott –„nagyon erős az energiaital-lobbi, Magyarország egy energiaital-gyártó nagyhatalom, és ezek a cégek mindenáron a minél nagyobb profitra hajtanak”.

Kampányra készülnek

A lap úgy tudja, hogy Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ez év elején már bejelentette, hogy a kormány egy figyelemfelhívó kampány keretében igyekszik rámutatni az energiaital-túlfogyasztás veszélyeire, különösen a fiatalok körében. Az államtitkár akkori tájékoztatása szerint a felső tagozatos és középiskolás diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt ilyen italokat, és az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor fiatalok ezek túlfogyasztásával összefüggésben szorultak orvosi segítségre.

„Gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz”

A Magyar Energiaital Szövetség a honlapján arra a kérdésre, hogy gyermekeknek ajánlott-e az energiaital, azt írja: „Nem, gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz, így a kávé, az energiaital és a kóla sem. Viszont egy egészséges felnőtt naponta megihat 5 doboz energiaitalt”. A szervezet hozzáteszi azt is, hogy a boltok polcain található összes energiaital (és összes összetevője) biztonságos – ugyanis az energiaitalokat a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal is rendszeresen ellenőrzi – olvashatjuk a Telex cikkében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.