Konzervdobozként préselte össze egy kamion azt a szabályosan közlekedő Fordot, amelynek az volt a bűne, hogy pont rosszkor haladt el egy kamion mellett az M1-es autópályán. Hogyan lehet elkerülni az ilyen baleseteket?

Szabálytalan kamionos

Az M1-es autópályán, Győr térségében, Hegyeshalom felől Budapest irányába közlekedett a külső forgalmi sávban egy kamion vezetője. Haladása során nem tartott kellő követési távolságot az előtte azonos irányban és forgalmi sávban közlekedő, majd forgalmi okok miatt fékezve lassító járműszerelvény mögött. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korláthoz préselte

Annak érdekében, hogy a kamionos elkerülje az ütközést balra rántotta a kormány. Manőver ellenére jobb elejével nekiütközött az előtte lévő másik kamionnak, majd tovább haladva a belső forgalmi sávban szabályosan közlekedő Ford típusú személyautónak is nekihajtott. Az ütközés ereje a Fordot a bal oldali szalagkorláthoz préselte. A baleset során a vétlen autó vezetője és utasa is megsérült, őket a mentők kórházba vitték.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Bedarálta a kamion

Alig egy hete írtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy durván bedarált egy kamionos egy személyautót az M0-ás autóúton, mert nem vette észre, hogy mellette halad és ráhúzta a kormányt. Az esetről videó is készült ezt a cikkünk alján nézheted meg.

Óvakodj a kamionoktól

Ha eddig nem értetted miért kell óvakodni a kamionoktól, akkor érdemes megnézni a felvételt. A képeken az látszik, hogy egy fekete autó halad a külső sávban a kamion mellett, nagyjából a kamionfülkével egy vonalban. A kamionos jobbra indexel, majd ráhúzza a kormányt az autóra, amely a hatalmas monstrum elé fordul, gyakorlatilag begyűri maga elé az autót a kamion.

Nem látja

A kamionsofőr csaknem két méter magasságban ül, a szemmagassága pedig akár 3 méteren is lehet. Ha egy autó a jobb oldaláról közelít és közel van a fülkéhez, akkor könnyen előfordulhat, hogy olyan holttérbe kerül, amit egyszerűen nem lát a kamionos.

A kamionos a hibás

Természetesen a kamionsofőrt sem kell felmenteni, hiszen bizonyáéra nem figyelt. A mellette haladó autóst látnia kellett a visszapillantóban, és ha nem előzte meg, akkor gyanakodnia kellett volna, hogy bizony halad valamilyen autó abban a sávban, ahová kanyarodik.

Érdemes vigyázni a kamionokkal

A videón látható helyzet és az M1-en bedarált Ford esete is arról tanúskodik, hogy jobb azonnal elmenni egy kamion mellett, vagy ha nincs lehetőségünk megelőzni, maradjunk le úgy, hogy semmiképpen se legyünk mellette sokáig. Ha pedig hosszú kamionsor mellett haladunk, legyünk nagyon résen és mindig gondoljunk a menekülőútra, amit hirtelen gázadással vagy fékezéssel érhetünk el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az M0-án bedarált autóról készült videó

Kiemelt kép: Baleset az M1-es autópályán – Forrás: rendőrség