Csak akkor fizeti ki a kormány a Lánchíd felújítására megígért 6 milliárd forintot a fővárosnak, ha választ kapnak egy sor időközben felmerült kérdésre. Annak ellenére, hogy a kormány eddig azt állította, ha lesz érvényes tender akkor a főváros megkapja a pénzt, Fürjes Balázs államtitkár csütörtök este az ATV-nek adott interjúban újabb feltételekhez kötötte a 6 milliárd kifizetését, sőt felelőtlen gazdálkodás gyanújáról is beszélt.

Újabb feltételek

A kormány újabb feltételekhez köti a Lánchíd felújításához még Tarlós Istvánnak, majd Karácsony Gergelynek megígért 6 milliárd forint támogatást. Eddig arról volt szó, hogy érvényes tender esetén Orbán Viktor aláírja a támogatás folyósításáról szóló kormányhatározatot. Csütörtök este kiderült, hogy – eddig soha el nem hangzott feltételként – addig nem fizetnek a fővárosnak, amíg nem kapnak válaszokat a frissen felmerült kérdéseikre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

5 milliárd forint

A kormány és a főváros Lánchíd-vitája nemrég azzal folytatódott, hogy a kormány szerint a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat 5 milliárd forinttal drágábban újíttatja fel a Lánchidat. Ezt azzal támasztják alá, hogy a Tarlós István vezette főváros idején csak a Lánchídra vonatkozó felújítási ajánlat bruttó 21 milliárd forint volt, most viszont a Városháza 26 milliárd forintért készül leszerződni ugyanazzal a beruházóval, akitől Tarlós István is ajánlatot kapott.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nem érti a kormány

„Nem értjük miért kerül 5 milliárd forinttal többe a Lánchíd felújítása” – mondta Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár csütörtök este az ATV-ben. Hozzátette: „Lehet, hogy van oka, de nem értjük, nem kapunk válaszokat, hogy miért drágult meg.” EZT NE HAGYD KI: Kettéáll a füled az egész Lánchíd felújítástól, a politikusok csak nyomják a sódert, a híd pedig egyre pocsékabb állapotban van

5 milliárd a vállalkozó zsebébe

Fürjes Balázs azt is elmondta, hogy Tarlós István előlegként 75 millió forintot fizetett volna ki, most 5 milliárddal drágul ugyanaz a munka és ez az 5 milliárd rögtön, egy csavar meghúzása nélkül a vállalkozó zsebébe kerül, mert ennyivel növelték meg az előleget.

Felmerült a gyanú

Arra a riporteri kérdésre, hogy miért nem fizeti ki a kormány a fővárosnak a Lánchíd felújítására megígért 6 milliárd forintot, hiszen a pénz kifizetésének nem volt feltétele az, hogy a kormánynak tetszen az ajánlat, az államtitkár a következőt válaszolta: „Komolyan felmerül a gyanúja annak, hogy valamiféle felelőtlen gazdálkodás a közpénzekkel mégis csak történik” – majd így folytatta:

Válaszokat akarnak a kérdésekre, addig nem fizetnek

„5 milliárddal drágább, az 5 milliárdot előlegként rögtön megkapja a vállalkozó, még bankgaranciát sem kérnek tőle, hogy ha később baj lenne a munkával, akkor a megrendelő, a Fővárosi Önkormányzat visszakapja a pénzt, ráadásul a kötbéreket megfelezték. Ezekre a kérdésekre választ kell kapni és akkor tudunk a 6 milliárdos támogatásról szóló kormányhatározatról dönteni” – mondta Fürjes Balázs.

Senkit sem vádol korrupcióval

„Senkit sem vádolok korrupcióval. Kérdések vannak és ezeket szeretnénk tisztázni” – folytatta az államtitkár, aki bízik abban, hogy februárban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén tudnak erről beszélni a főváros vezetőivel. FONTOS: Végre elkezdődik a Lánchíd felújítása, februártól másfél évre le lesz zárva a forgalom elől

Tarlós kijárta Orbán Viktornál a 6 milliárdot

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, a Tarlós István vezette főváros 2018-ban tendert írt ki a Lánchíd felújítására, közben Tarlós kijárt a kormányfőnél 6 milliárdos állami támogatást. Egy évvel később 2019-ben megérkeztek az árajánlatok és az akkori főpolgármester túl drágának találta azokat, így visszadobta a beérkezett ajánlatokat. Tarlós István számára tetézte a bajt, hogy a választást elvesztette, így megtorpant a Lánchíd felújítása.

Megígérte a kormány az új városvezetésnek is a 6 milliárdot

A választáson győztes új főpolgármester ígéretet kapott Orbán Viktortól, hogy mindaz, amit korábban Tarlósnak megígértek, Karácsony is megkapja, vagyis a Lánchídra szánt 6 milliárd a főváros számára továbbra is rendelkezésre áll.

Miért pont 6 milliárdot kért Tarlós a miniszterelnöktől?

A 6 milliárdos állami támogatás ígéretének érdekes története van. Erre a VEKE Facebook-oldalán találunk egy magyarázatot. A Városi és Elővárosi Közlekedés Egyesület szerint már Tarlós idején is nyilvánvaló volt, hogy ez a 6 milliárd nem lesz elég.

Tarlós nem mert nagyobb összeget mondani Orbán Viktornak?

Mint írják, a felújítást tervező BKK 14,4 milliárd Ft-ot jelölt meg összegként, amelyért a kormányhoz kellene folyamodni, mert ennyi hiányzik. Tarlós a bejegyzés szerint megijedt az összegtől, és “attól tartott, a miniszterelnök kidobja őt, ha ekkora összeggel áll elő, így ő maga találta ki a 6 milliárdot, mint amit remélhetőleg a kormány oda fog adni. Aztán majd csak lesz valahogy” – írják a VEKE oldalán.

Titokzatos 6 milliárd

Nem tudjuk, hogy a történet igaz-e vagy sem, mindenesetre a VEKE oldalán eddig sok hiteles információt lehet olvasni, ráadásul jó viszonyban voltak Tarlóssal, így akár rá is láthattak erre a folyamatra. Az ugyanakkor valóban érdekes, hogy nem találni a sajtóban a nyomát annak, hogy Tarlós István bárhol is magyarázatot adott volna arra, miért pont 6 milliárdot kért Orbán Viktortól.

Nemzeti jelkép

A kormány csütörtöki lépésével egyértelművé vált, hogy a főváros sokáig várhat erre a 6 milliárd forintra. A Városháza felől nézve egyértelműnek tűnhet, hogy mindig lesz egy újabb érv, hogy miért nem fizet a Kormány. Amint lesz reakciója a Városházának jövünk a fejleményekkel, mert az ország jelképe, a pocsék állapotban lévő Lánchíd mindenkinek fontos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Rozsdásodó Lánchíd – Fotó: BPK