A Szent László kórházban koronavírus-fertőzéssel kezelt két iráni származású diák egyikéről kiderült, hogy a gödöllői Szent István egyetem hallgatója. Ezt csütörtök délután azon a sajtótájékoztatón került nyilvánosságra, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök tartott a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után. Nem sokkal a sajtótájékoztatót követően Gödöllő polgármestere, Gémesi György rendkívüli videóüzenetet intézett a város lakóihoz.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere csütörtök délután arról beszélt egy friss videóban, hogy a kormány bejelentette: a két koronavírussal fertőzött diák egyike a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója.

Gödölő polgármestere arra kérte az egyetem kancellárját, hogy tájékoztassa őt, mint a város polgármesterét. Gémesi György elmondta, hogy az egyetemtől eddig semmilyen tájékoztatást még nem kapott a város.

FONTOS! Koronavírus miatt új intézkedések történtek Budapesten, nagyon figyelni kell a fertőzésre

A helyi tisztifőorvostól azt tudta meg a gödöllői polgármester, hogy semmi különösebb teendője sincs a helyieknek, mindössze annyi, hogy figyeljen mindenki oda a megelőzésre. Hogy miként lehet megúszni a fertőzést, mit lehet ellene tenni, arról részletesen ebben a cikkünkben számoltunk be.

A gödöllői polgármester – mint mondja – mindössze azért készített a koronavírussal kapcsolatban rendkívüli tájékoztató videót, hogy ne legyen pánik a településen.

Gémesi György azt is elmondta, hogy vírus miatt felállított országos operatív törzs által kiadott utasítások, ajánlások a mérvadók, azokat betartja a város és nagyon várja az egyetem vezetőségének a tájékoztatását.

Megszólalt az egyetem

Időközben az egyetem kiadott egy sajtóközleményt, ebben az áll, hogy az érintett doktorandusz hallgató a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián akart részt venni Teheránban február 23-24-én, de a koronavírus ottani megjelenése miatt a rendezvény elmaradt. Iránban hivatalosan február 22-én jelentették be a Covid-19 megjelenését, a hallgató azonban már február 20-án megkezdte az utazását.

A doktorandusz február 28-án érkezett vissza Iránból,  és az egyetem által küldött tájékoztatókban foglaltaknak megfelelőn felkereste a Szent László Kórházat, jelezve, hogy fertőzött területről érkezett. Hozzátették:

Emellett a doktorandusz témavezetője is jelezte számára, hogy – összhangban az egyetemi intézkedésekkel – legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül. Ennek megfelelően a doktorandusz a visszaérkezését követően budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten.

TOVÁBBI FRISS HÍREK a koronavírussal kapcsolatban Budapesten és környékén ide kattintva érhetők el!

Kiemelt kép: részlet Gémesi György videójából