A szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezetői miniszter azt mondta, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül. Ezzel kapcsolatosan a MOL később közölte: Magyarország ellátásbiztonsági valóban sérül.

Háborús károk

A MOL közleménye szerint a gondot egyrészről az okozza, hogy a Barátság-vezeték áramellátását ért háborús károk miatt sérülékeny a kőolaj szállítás, számolt be róla a 24.hu.

Csökkentett kapacitás

Továbbá azt írják, hogy az ukrán hatóságok döntése miatt a vezeték szakaszosan, csúcs időszakon kívül, csökkentett kapacitással működik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A Dunai Finomító

Másrésztől pedig a Dunai Finomító nem tud elegendő üzemanyagot előállítani, harmadrészt pedig az az import termékek és importőrök gyakorlatilag teljesen eltűntek a hazai piacról: novemberben a MOL szolgálta ki a piac 85 százalékát.

Rendkívüli import

Közölték, a MOL igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a vállalat import csatornáin már több mennyiséget nem tud behozni.

Stratégiai készlet

A helyzetet azonban tovább fokozza, hogy a meglévő stratégiai készletből csak vészhelyzetben lenne szabad vételezni és minél hamarabb vissza kell tölteni a kivett mennyiséget.

Negatív következmények

Ezen túlmenően kiemelték, hogy mindennek a tetejében folyamatosan érkeznek az európai szankciók, amiknek a negatív hatásait lehetetlen megjósolni, viszont az biztos, hogy február 5-e után – amikor az orosz gázolaj eltűnik az európai piacokról – negatív következményekkel kell számolni.

Ellátásbiztonság visszaállítása

”Az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyag importot, amely 2-3 hónapot vesz igénybe” – vonták le végül a következtetést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Kormányinfó: a baloldali EP-képviselők havi 6 millióért azért dolgoznak, hogy a kormány ne tudja megemelni a tanárok fizetését

Kiemelt kép: MOL