Ahogyan azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta péntektől csak a magyar rendszámmal rendelkező autósok tankolhatnak hatósági áron, ezt is csak úgy, hogy a vásárlásnál bemutatják a forgalmi engedélyüket. Erről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a csütörtöki Kormányinfón.

Részletszabályok

Ezt követően megjelentek a részletszabályok is a Magyar Közlönyben, melynek tanúsága szerint kivételek is lesznek, ennek értelmében azok a külföldi rendszámú autósok is hatósági áron tankolhatnak, akiknél szintén hatóságilag vannak maximalizálva az árak, vagyis példának okán a szerbek és a szlovének jól járnak, ha Magyarországon tankolnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Számos kérdés

A péntek éjféltől hatályba lépő rendelet azonban számos kérdést felvet, többek között felmerült, nem-e sért uniós jogot az egész, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Türelmi idő

A kutak egyébként három nap türelmi időt kaptak arra, hogy átállítsák a kasszáikat, úgy tudni a MOL töltőállomásokon ez már meg is történt, sőt ők egy részletes útmutatót is kiadtak, amiben egyebek között szerepel, hogy a fizetéskor kötelező bemutatni a forgalmi, valamint arról is írnak benne, hogy érvényben vannak a napi 100 literes mennyiségi korlátozások.

Kapcsolódó:

Mennyi az annyi? Ennyiért tankolhatnak mától a magyarországi benzinkutaton a külföldi rendszámos autók

Be kell mutatni a forgalmit

A MOL közleménye szerint a kútoszlopokon a piaci ár jelenik meg, ezért a vásárlóknak fizetéskor be kell mutatni a forgalmi engedélyt, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét. A közleményben kiemelik tovább, hogy a vállalat a következő napokban – az intézkedés zökkenőmentes bevezetése érdekében – hitelt érdemlő magyar rendszám alapján is jóváhagyja a vásárlásokat.

Mennyiségi korlát

Mint írják az üzemanyagvásárlás felső mennyiségi korlátaiban nem történik változás, vagyis a hatás gépjárművenként továbbra is naponta maximums 100 liter, amiből legfeljebb 20 liter tankolható szabványos kannába.

A jogosultak köre

A jogszabály továbbá meghatározza a jogosultak pontos körét is: hatósági áron a magyar rendszámmal rendelkező, 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárművekkel vagy mezőgazdasági erőgépekkel lehet tankolni.

Ellátásbiztonság

“Bíztató, hogy az új szabály mellett június hónapra nagyságrendileg 15 százalékkal csökkenhet a hazai üzemanyagkereslet, így a MOL garantálni tudja Magyarország ellátásbiztonságát” – mondta Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója, aki számít a fogyasztók együttműködésére is, és kéri is őket arra, hogy tartsák maguknál a forgalmi engedélyüket, és a pénztárnál mutassák be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció