Mint arról korábban beszámoltunk Fazekas Róbert szívátültetésen esett át, de mostantól otthon gyógyulhat. A németországi járványfélelem segítette új szívhez az atlétát.

Új szíve van

Ahogy azt a BudaPestkörnyéke is megírta, december közepén műtötték meg Fazekas Róbertet, a 2004-es olimpián doppingvétséget elkövető magyar atlétát. Egy hónapja új szívet kapott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már csak kontrollra jár be

Jól vagyok, napról napra erősebb. Már csak kontroll-vizsgálatokra kell visszajárnom a klinikára – mondta a Borsnak a 46 esztendős atléta.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Steril szoba

Otthonában berendeztek neki egy steril szobát, az egyik barátja még nanotechnológiás fertőtlenítést is végzett, így teljes biztonságban érzi magát.

Kilométeres séták

A sportoló nem sokkal a műtétje után már sétált és most már napi 2-3 kilométert is tud haladni. Figyelnie kell, hogy csak addig mozoghat, ameddig kényelmesen tudja ezt megtenni.

Őt segítette a járvány

Korábban az is kiderült, hogy a diszkoszvető ősz óta várt a klinikán egy új szívre, melyet végül Németországból kapott meg. Az ottani járványügyi előírások miatt ugyanis jelenleg ilyen jellegű műtéteket nem végeznek.

7 éve derült ki a betegsége

A 46 éves sportoló veleszületett szívbetegségben szenvedett, amelyet hét évvel ezelőtt mutattak ki. Ezután kezdték meg Farkas Róbert kezelését.

Nagyon gyengének érezte magát

Állapota hol javult, hol rosszabbodott, de az idő előre haladtával egyre inkább látszott, hogy az életét csak szervátültetés mentheti meg. A műtétet megelőző hetekben napról napra gyengébbnek érezte magát, de bízott az orvosaiban és a maga szívósságában.

Hétórás volt a műtét

Fazekas több mint két és fél hónapot várt a klinikán az új szívére, amelyet az Eurotransplant együttműködési megállapodásnak köszönhetően Németországból kapott. A szervátültetési műtét hét órán át tartott, ezt követően még további két órán át altatták az erős szervezetű sportembert.

2016-ban 6 éves eltiltást kapott

Fazekas Róbert hatéves eltiltásról szóló határozatot 2016-ban hagyta helyben a Kúria. Az ügy előzménye, hogy a londoni olimpia előtt, 2012. július 10-én derült ki, hogy az akkor 37 éves Fazekas Róbertet a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte a játékokra, mivel a szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutatták ki. Akkor 8 évre tiltották el. Ezt később csökkentették.

Politikai szál

2016-ban azt mondták ki, hogy a doppingvétség elkövetése tény, a sportoló sem vitatta, hogy egy nanogrammnyi tiltott szert találtak a szervezetében. Szándékosság nem, csupán gondatlanság terheli, de a zéró tolerancia elvére hivatkozva a Kúria elutasította a keresetét, vagyis a hatéves eltiltás van érvényben. Fazekas Csaba ügyvédje egyéként a poltikai szerepvállalásáról is elhíresült Czeglédy Csaba volt.