Az év végére fizetésképtelenné válhat a főváros önkormányzat, ha nem avatkozunk közbe – nyilatkozta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A járvány és a kormánytól remélt 12 milliárdos támogatás miatt aggódik.

Baj lehet az év végére

Ha a kormány nem folyósítja a költségvetési törvényben biztosított 12 milliárd forintos támogatás a BKK-nak és/vagy a járvány ismét terheket ró az intézményrendszerre, akkor kezelhetetlenné válik Budapest pénzügyi helyzete – mondta Kiss Ambrus a Népszavának adott interjújában.

25 milliárdos hitelkeret

Most jutottak el oda, hogy hozzá kell nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez. A legfrissebb számokból azt látja, hogy minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Béreket kifizetik

Olyan nem lesz, hogy a munkavállalóink nem kapják meg a bérüket. Ha technikai értelemben csődhelyzet állna elő, akkor sokkal inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani, ha már ők is ezt teszik – fogalmazott a fővárosi politikus

Amit elvettek

Tarlós István idején 10 milliárdot kellett szolidaritási hozzájárulás címén befizetnie a fővárosnak, az idén 35 milliárdot. A 12 milliárdos közlekedési normatíva első része augusztusra mindig megérkezett a fővárosi számlára, most még a támogatási szerződést se írtuk alá, az iparűzési adó megfelezése 17 milliárdos elvonást jelentett.

Kisebb a bevételük mind 2019-ben

2019-ben, az utolsó Tarlós-évben 236 milliárdos bevételhez 216 milliárdos kiadási oldal társult, míg 2021-ben 217 milliárd bevételből 291 milliárd forintos kiadást kellene fedezni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiadások növekedése

A kiadás növekedésének oka a szolidaritási adó 25 milliárdos növekedéséből, a közösségi közlekedésre költött plusz 28 milliárdból, valamint a 2020-as béremelésből, az intézmények infláció miatti magasabb működési költségéből, illetve a járvány miatt elmaradó bevételek kompenzációjából adódik össze.

200 milliárd nyomában

Az itt hagyott összeg java része kötött célú támogatás volt, amelyet egy-egy beruházás, például a Blaha Lujza tér átépítésére vagy az uniós programokra kapott az önkormányzat. Az a pénz másra nem költhető el, így nem vásárolhatunk belőle benzint a BKK buszokba – érvelt Kiss Ambrus.

A patkánypénzért is lehajolnak

Nagyon jól jött, hogy az új patkányirtási szerződéssel 201 milliót tudtak megspórolni a korábbival megegyező intenzitású rágcsálómentesítés mellett. Összesen 23,73 milliárd forintot kellett működésre előteremtenünk.

A BKK bajban van

A cég jegyárbevétele drasztikusan csökkent: 34,8 milliárd helyett 2021 első félévében alig 18 milliárd jött be. Miközben a volántársaságok buszparkját folyamatosan cserélik központi forrásokból, a BKV esetében még ahhoz sem járulnak hozzá, hogy ezt hitelből megtegye.

Örs vezér tere

A közbiztonság megteremtése a rendőrség feladata, nekünk erre nincs jogkörünk, ráadásul a nagy közterek, mint például a sokat emlegetett Örs vezér tér több önkormányzathoz tartozik. A köztisztaságra sokkal többet költenénk, de a nincsből sajnos nem lehet – tárta szét a kezét a főpolgármester-helyettes.

Fürjes Balázs 60 milliárdja

A biodóm eleve állami finanszírozású projekt volt, amellyel azóta se történt semmi. Az állagmegóvás és az őrzés azonban komoly pénzeket emészt fel. A kelenföldi intermodális csomópont és a budai fonódó eredetileg szerepelt a helyreállítási alapból megvalósítandó projektlistán, de azután mindkettőt törölték onnan. A rakpart-megújítás tervezését a főváros fizeti, az állam a kivitelezésbe szállna be, legkorábban 2022-ben. A Lánchíd felújítására ígért 6 milliárd forint első, 3 milliárd forintos részlete sem érkezett meg. A kormány eddig egyetlen fillért se adott ezekre a projektekre.

Torzók

Az uniós ciklus végén az is ki fog derülni, hogy az elnyert támogatás nem elegendő az elindított beruházásokra, ha a kormány nem segít, akkor félkész torzók tucatjai lepik majd el az országot, települések tucatjai fognak véglegesen eladósodni és teljesen felélni a vagyonukat pártállástól függetlenül.