Novák Katalin aláírta a KATA szigorításáról szóló törvényt, bár azt írja, hogy „helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés”, ennek ellenére „a törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható”. Ezek után újabb tüntetést szerveződött az új katatörvény miatt hétfő estére a Sándor-palotához.

Egy hete tartanak a tüntetések

Ahogy arról a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk, múlt héten több tüntetés is volt, miután a kormány kedden elfogadta a kisadózó vállalkozók tételes adójának, azaz a katatörvénynek a módosítását. A fő változás, hogy szeptember 1-től csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katás vállalkozók, cégeknek nem. Ezzel több százezer embernek lehetetlenítették el az eddigi kedvező adózási feltételeit. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aláírta a törvényt

A köztársasági elnök ma este aláírta a törvényt. Facebook oldalán ezt írta: „Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam. A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sokaknak jelent nehézséget a módosítás

Posztjában a tüntetésekről is írt. „Érzékelem ugyanakkor a felháborodást. Azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való gyors alkalmazkodás. Megértem, hogy kérdéseik vannak. Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés. Gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a Kormány megfelelően segítse az érintetteket.”

Megnyugtató válaszokat vár

Novák Katalin egyeztett Orbán Viktorral és a kormány tagjaival is, akiktől ígéretet kapott arra, hogy a „részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre”.

Tiltakozás a megszorítások ellen

A Momentum egyből tüntetést szervezett. Indoklásuk szerint „a hatalom a kata kivéreztetésével és a rezsicsökkentés eltörlésével emberek millióinak megélhetését sodorta veszélybe. A kormány áprilisban békét és biztonságot ígért, de júliusra bizonytalanságot és elszegényedést hozott. Tiltakozzunk közösen a Sándor-palota előtt a kormány hazugságai és megszorításai ellen”.

Elege van a pártnak

A Momentum szerint mindenkinek ott van a tüntetésen a helye, „ha kisemmizett tanár, átvert ételfutár, folyamatos létbizonytalanságban élő egészségügyi dolgozó, a hónap végét szorongással váró kétkezi munkás vagy, vagy csak egyszerűen eleged van a kormány hazugságaiból és az emberek millióit megkárosító megszorításokból”.

 Nem engedik a Sándor-palotához a tüntetőket

A párt szerint a rendőrök elállták az utat a Sándor-palotáig. Gelencsér Ferenc Momentum-elnök a rendőrökkel egyeztetett a helyszínen, így várnak egy kicsit, hogy többen összegyűljenek, aztán majd meglátják, hogyan tovább. A Budavári Palota felől is elzárták az elnöki hivatal felé vezető utat a rendőrök.

Várják a tüntetőket

A hatósági lezárás ellenére a párt arra kéri szimpatizánsait, hogy menjenek a budai Várba.

Körbezárták

A Dísz tér mindkét oldala felől, illetve a Budavári Palota siklóhoz eső része felől is rendőrsorfal zárja el a területet – írja a Telex.

Megbénították a forgalmat

Reggel is volt tüntetés, ahogy erről ebben a cikkünkben percről-percre beszámoltunk, reggel 7-re tüntetést szerveztek a futárok Budapesten, a Margit híd pesti oldalán. A szervezők azért vonulnak az utcára, hogy így tiltakozzanak az új katatörvény ellen, illetve reális rezsifizetést követeljenek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Körbezárt Sándor-palota – Fotó: Facebook/Momentum