Járókelők figyeltek fel egy kóborló kutyára december 26-án délután Budapest I. kerületében, a Batthyány téren, majd értesítették a rendőrséget. A feltehetően órák óta gazdáját kereső, barátságos állatot a budavári járőrök autójukba ültették, és a kerületi rendőrkapitányságra vitték. Később megkeresték a gazdáját is.

Fázott, éhezett

Megvárták míg átmelegszik az a kóborló kutya, amely rendkívül barátságosan viselkedett az 1. kerületi rendőrökkel. beültették az autójukba a tanácstalan jószágot és bevitték a kapitányságra.

Brúnónak hívják

Felvették a kapcsolatot az Állatmentő Liga – Újpesti Állat- és Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival, akik az eb mikrochipjét leolvasva megállapították, hogy ki a tulajdonosa. A Brúnó névre hallgató keverék kutya így még aznap visszakerülhetett otthonába.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Rendeletet fogadott el a kormány

Minden állat mikrocsippel megjelölve, veszettség ellen beoltva, ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, féreghajtóval kezelve, írásbeli megállapodással adható majd örökbe, illetve a gyepmesteri vagy ebrendészeti telep Magyarországon bejegyzett szervezettől nem kérhet kihozatali díjat az állatért. Minden esetben törekedni kell az eredeti gazda megtalálására – közölte az Agrárminisztérium, amikor a kormány most elfogadott ebrendeletét ismertették.

Lehet árusítani a pirotechnikai eszközöket

Idén szilveszterkor teljes mértékben szabadon lehet majd értékesíteni és felhasználni pirotechnikai eszközöket. Tavaly a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés részeként, a kormány döntése nyomán elmaradt az év végi szezon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

4 napi engedélyezett az árusítás

„A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák, vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben. Ez több mint hatszáz konténert jelent. Ezeket a rendőrség és a katasztrófavédelem is folyamatosan ellenőrzi” – mondta a Világgazdaságnak Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Drágulnak a tűzijátékok

Az árusok arra számítanak, hogy nagy lesz az év végi roham és a szilveszteri bulik egyik alapkelléke lesz a tűzijáték. A vásárlói kosár értékét egyelőre nehéz jósolni, mindenesetre a 2019-es árszinthez képest általánosságban 5 százalékos drágulásra számíthatnak a fogyasztók. 

Halálos sokk

Az állatvédők minden év végén tiltakoznak a tűzijáték és a petárdázás ellen. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a pirotechnikai eszközök használatából fakadó hangok, akár halálos sokkot is okozhatnak a kutyáknál.

Elszöknek otthonról

A házi kedvencek ilyenkor félelmükben akár támadhatnak is, de legtöbbjük ijedtében elszökik, elkóborol. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt öt-tíz kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni 

Szentendrén nem volt tűzijáték

2019 év végén Szentendre vezetősége nem rendezett szilveszteri tűzijátékot és a helyiektől azt  kérték, hogy mellőzzék a petárdázást.  „Figyeljünk házi kedvenceinkre, akiknek a szilveszteri hangoskodás nem buli” – írták a város hivatalos oldalán.

Címlapfotónk a rendőrség felvétele.