Indítványozta a letartóztatását a Fővárosi Főügyészség annak a 18 éves középiskolásnak, aki hétfőn életveszélyesen megsebesítette osztálytársát egy 1. kerületi iskolában. A 11. osztályos támadó Tourette-szindrómában szenved, a fiút az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vihetik.

Késelés a középiskolában

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, hétfő délelőtt Budapesten, a Hunfalvy Jànos Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban egy diák megkéselte osztálytársát. A 18 éves fiú a szünetben támadt rá társára. Az elsődleges információk szerint a sérültet a nyakán érte a szúrás, a mentők életveszélyes állapotban szállították a kórházba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elfogták és kihallgatták

A rendőrök a támadót a helyszínen elfogták, kihallgatták és  a Budapesti Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete miatt indított nyomozást.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kezdeményezték letartóztatását

A 24.hu-nak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta, hogy az ügyészség letartóztatást indítványozott a gyanúsítottal szemben a bűnismétlés megakadályozásának az elkerülése érdekében.

Nem tett vallomást

A lap szerint a fiatal nem tett vallomást. A nyomozók a táskáját átkutatták, amiben egy kalapácsot és egy ollót is találtak. Még nem tudni, miért vitte ezeket magával az iskolába, de ahogy a BudaPestkörnyeke.hu hírportálon is megírtuk, a rendőrök elvittek egy dzsekit, amit helyszíni információk szerint a rendőrök nejlonzacskóba raktak, és elvittek.  Valószínűleg ez egy fontos bizonyíték lesz a nyomozás során. Nem kizárt, hogy a támadó diák a dzseki alatt rejtegette a kést, s onnan rántotta elő, amikor rátámadt az osztálytársára.

Az elmegyógyító intézetbe vihetik

A Fővárosi Főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelje végrehajtani. 

Beteg lehet a támadó

A Ripost-nak nyilatkozott az egyik ott tanuló diák, azt mondta, hogy a 11. osztályos támadó Tourette-szindrómában szenved és sokszor észre lehetett venni rajta, hogy nem tudja kontrollálni a dolgokat, és állítólag hangokat is hallott.

Tourette-szindróma

A Tourette-szindróma tünetei legtöbbször a kívülálló számára is nyilvánvalóak: akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások jellemzik a betegeket, melyeket tic-nek neveznek. A betegségben szenvedők, illetve hozzátartozóik számára fontos, hogy tudják, megfelelő gyógyszeres kezelés, szükség esetén pszichoterápia és alapos felvilágosítás segítségével a beteg közel normális életet élhet. A betegség kiváltó okai nem ismertek.

Elhanyagolhatták a szülei

A lapnak a névtelen iskolatárs azt is elmondta, hogy „ a szülei teljesen elhanyagolták a betegségét, sőt azzal sem igen foglalkoztak, milyen állapotban jár a gyerekük suliba. Szerintem a családsegítőnek már régen be kellett volna avatkoznia.”

Elrejtették a kést

A késelő a támadás után egy zuglói játszótéren adta át a kést a barátnőjének, amit használt. A lány az eszközt egy 8. kerületi társasház egyik ablakfordulójában rejtette el.

“Ez egy jó hírű budai iskola. Döbbenet!”

Az szörnyűség után az 1. kerületi iskola előtt elkezdtek gyülekezni a diákok szülei, miután gyerekeik írtak nekik, hogy azonnal menjenek értük. A tanároknak rendkívüli értekezletet hívtak össze. „Mindegy, hány éves diákok vesztek össze. Ez egy jó hírű budai iskola. Döbbenet!” – mondta az egyik szülő a Borsnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ebben az intézményben történt a támadás – Forrás: Google Street View