Évikénél és a férjénél nem ismertem gondoskodóbb szülőket – így vélekednek a környéken lakók arról a házaspárról, akiknek 7 éves gyermeke tortaevés után halt meg Budapesten. Most azt vizsgálják, hogy ki tudhatott arról, hogy a gyereknek ételallergiája lehetett.

Remek szülők

A világ legjobb szülői! Ezt mondták a szomszédok arról a házaspárról, akiknek a hétéves kisfia egy Fóti úti benzinkúton egy allergiás roham következtében életét vesztette. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Védik a házaspárt

A nyolcemeletes panelház lakói azért tartották fontosnak ezt kiemelni, mert az interneten sokan nem értik, miként lehetséges, hogy nem tudtak a kisfiuk, Dániel súlyos ételallergiájáról. A Blikk azonban beszélt a gyászoló pár több ismerősével is, akik határozottan azt állítják: Éva és férje nem tudták, hogy a gyermekük allergiás a mogyoróra.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az RTL szerint tudhattak róla

Az RTL úgy értesült, hogy a szülők tudtak az allergiáról, azt viszont még nem tudni, hogy erre figyelmeztették-e az iskolát. 

Túlféltik, túlszeretik azt a drága gyereket

Gyönyörűen öltöztették, olyan volt, mint egy kis herceg. A nevelésére is nagyon adtak, illedelmesen köszönt, amikor pedig kérdezgettem, választékos szavakkal válaszolt – sírta el magát a ház egyik idős lakója.

Elsős volt

A bulvárlap információi szerint a Fóti út 66. szám alatti iskolában szinte megállt az élet, amióta Dániel nincs közöttük. A kisfiú elsős volt, a tragédia előtt az osztállyal születésnapot ünnepeltek. Dani evett az ünnepelt tortájából, majd rosszul lett.

Védik az iskolát is

Az iskolában másnap megemlékeztek a kisfiúról, mindenki sírt. Tudom, hogy sok támadás éri az iskolát, de el kell mondanom, ez az ország egyik legjobb és legszigorúbb általánosa. Év elején mindenkinek ki kellett töltenie egy papírt arról, hogy a gyerek mire allergiás – mondta egy szülő, akinek ebbe az iskolába jár a gyermeke.

Mit tegyen a tanár?

Mivel központi útmutató nincs, az iskolák saját hatáskörben dönthetnek, kérnek-e nyilatkozatot a szülőktől. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a tanár miért nem hívott azonnal mentőt. A jogszabály szerint elsődlegesen a szülőket kell értesítenie, ha a gyerek rosszul van – tájékoztatott Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja.

Megszólaltak a gyermekmentők

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány is megszólalt a tragédia kapcsán. Ahogy erről a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt, álláspontjuk szerint a kálcium nem használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén. Fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló „toll” ( Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos.

Ezek okozhatnak allergiás reakciót

A szakirodalom szerint súlyos allergiás reakciót a legtöbb esetben bizonyos táplálékok okoznak. A leggyakoribb allergének a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék és a szója.

Mit tegyünk?

Első és legfontosabb, hogy a tünetek észlelésekor hívjunk orvost. Kizárólag szakszerű segítség képes megelőzni az életveszélyes tünetek kialakulását, illetve megfelelően ellátni a beteget. Amíg megérkezik a segítség, maradjunk a beteg mellett, de ne itassuk, vagy kínáljuk semmivel. Ne adjunk neki kalciumot sem, nem fog segíteni a duzzanat, viszketés csillapításában. Épp ellenkezőleg, hatására tovább csökken a beteg vérnyomása, így még rosszabb állapotba kerülhet.

Nyomoz a rendőrség

Az újpesti esettel kapcsolatban a rendőrség közölte, hogy ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást.

Címlapfotó: a Fóti úti iskola Facebook-oldala.