Pilisborosjenő polgármestere szerint beépítési stopot kellene meghirdetni a községben. Az emberek negyedénélmár most is csak csöpög a víz a kanikula idején. Ahogy arról a BudaPestkörnyéke is bezámolt, családok ezrei maradtak víz nélkül az agglomeráciában.

Falu negyede szenved

A vízhiány időszakos formában jelentkezik, leginkább a kora esti órákban okoz problémát. A fennakadás nagyjából ezer embert érint, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakosság negyedénél ilyenkor éppen csak, hogy csorgadozik a víz – mondta a 24.hu-nak Tömöri Balázs, Pilisborosjenő polgármestere.

Ne töltsék fel a medencéket

A polgármester szerdán egy videóüzenetben kérte a lakosokat arra, hogy legyenek szolidárisak egymással, vagyis ne locsoljanak ivóvízzel, ne töltsék fel a medencéket, mert lehet, hogy a szomszédjuk ezért nem tud inni a csapból.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Túl sok az ember

A faluvezető arról is beszélt, hogy a rendszer nem ennyi emberre lett megtervezve. Az önkormányzatnak van olyen szándéka, hogy megvonják valakitől az építési jogot, ugyanakkor arra nincs pénz, hogy kártalanítsák az illetőt.

Újfajta kertek kellenek

A településvezető szerint más jellegű kerteket kellene tervezni, inkább szárazságtűrő növényeket ültetni, és nem ivóvízzel, hanem esővízzel locsolni.

Budapest segít

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke is beszámolt a kánikulában kialakult solymári vízhiány miatt a helyi szolgáltató, a DMRV a Fővárosi Vízművek segítséget kérte, ezért Solymárnak és Szentendrének is egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit bocsátott a főváros sofőrrel együtt a rendelkezésére. A Budapesti Közművek továbbá 2 darab hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra, így a fővárosi cégek Solymáron összesen 3 autóval segítenek a bajban – közölte Karácsony Gergely főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A 2. kerületben ingyen zuhanyozhatnak a solymáriak

A 2. kerület polgármestere, Őrsi Gergely is a szomszédos település, Solymár segítségére sietett. Így fogalmazott a közösségi oldalon: “Solymári szomszédaink lakcímkártya felmutatása mellett június 30-tól a vízhiány ideje alatt a díjmentesen zuhanyozhatnak a Gyarmati Dezső Uszodában hétköznaponként reggel 6 és 8 óra között, illetve 16 órától 20 óráig, valamint hétvégén 8-tól 20 óráig.”

Vizet visznek a solymári tározókba

Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője, nem sokkal csütörtöki cikkünk megjelenése előtt azt jelentette be, hogy szállítójárművekkel juttatnak el vizet a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tározóiba Solymáron.

Vízhiány esetén nincsen kompenzáció

ADMRV közleményt adott ki: A rendkívüli időjárás miatt országszerte megnőtt és folyamatosan emelkedik az ivóvízfogyasztás. A vízellátást biztosító rendszer teljes kapacitással működik, azonban a Pilisi-medence egyes településein vízhiány alakult ki. Ezért a DMRV Zrt.  június 28-án vízkorlátozást rendelt el az érintett településeken, és a vízhiányos területeken tartályos vízellátást biztosít.

Budapest politikai panasza

A kormány nem, hogy segítené a fejlesztéseket, de még különadóval is sújtja a jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő közműszolgáltatókat. Például 2020-ban 4,5-szeresére (!) emelték a Fővárosi Vízművek által befizetett adó mértékét, ez mínusz 2,5 milliárd forintot jelentett a mi esetünkben” – jegyezte meg Karácsony Gergely főpolgármester a vízhiánnyal kapcsolatban.