A zöldtrágyázás olyan eljárás, amely megőrzi és növeli a termőföld értékét. A szervestrágyázás ezen módjának alkalmazása során egy növényt abból az okból termesztenek, hogy a zöldtömegét alászántsák, amivel növelik a talaj termékenységét. 

A zöldtrágyázás optimális megoldás a talaj szervesanyag tartalmának emelésére

A zöldtrágyázás elősegíti az ökológiai gazdálkodás alapelveinek betartását, hogy a talaj termőképessége és biológiai aktivitása növelhető és fenntartható legyen.

A Primag vetőmag kínálatában számos zöldtrágyanövény megtalálható, amelyekkel a szervestrágyázás előnyeit Ön is kihasználhatja – hiszen ezek kedvezően hatnak a talajra és annak élőlényeire. Ráadásul a zöldtrágyakeverékek gyomelnyomó képessége a talajfelszínt is védi a vízerózióval szemben.

A köztes növényeknek kiemelkedő jelentősége van a zöldtrágyázásban, elősegítik a kultúrnövényeink termesztésének nyereségessé tételét. Hasznosak zöldtrágyaként, hiszen a talajba forgatva növelik annak szervesanyag-tartalmát. Felhasználásával a talajművelés olcsóbb: fokozatosan visszaszorulnak a gyomok, és jelentősen csökkennek a növényvédelem kiadásai. 

A köztes növények előnyei

A köztes növények a fenntartható gazdálkodásban is döntő szerepet játszanak, emellett:

  • Jelentősen javítják a talajszerkezetet
  • Növelik a humuszmérleget
  • Védik a talajt a betegségekkel szemben
  • Aktivizálják a talajéletet
  • Az ökológiai gazdálkodás alapkövét jelenthetik 

A leggyakoribb zöldtrágyanövények: az olajretek, a fehér mustár, a fecélia, a pohánka, a bükköny.

Milyen hosszú távú hatásai vannak a zöldtrágyázásnak?

A zöldtrágyázás hosszú távú hatásai közül a talaj minőségének fenntartása és javítása az egyik legfontosabb. Növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, ezáltal javítja a talaj vízmegtartó képességét, struktúráját, szellőzését. Mindez pozitívan hat a talaj termőképességére is, jobb hozamokat biztosít.

A környezetvédelmi szempontok sem mellékesek, hiszen a zöldtrágyázás segít csökkenteni a felhasznált műtrágyák és peszticidek mennyiségét, ezzel is mérsékelve azok környezetre gyakorolt negatív hatásait.

A gazdasági előnyöket is érdemes figyelembe venni, hiszen a zöldtrágya előállításának és alkalmazásának költségei lényegesen alacsonyabbak a hagyományos trágyázási módszerekhez mérten. A hozamok növekedése révén pedig a termelők magasabb bevételt könyvelhetnek el.

Milyen kihívásokkal kell számolni a zöldtrágyázással kapcsolatban?

Zöldtrágyázásnál nagyon fontos az időzítés, hogy jól időzítsük a zöldtrágya vetését és beépítését. Amennyiben a zöldtrágyát túl korán vagy túl későn dolgozzák be, akkor az a kívánt hatást nem fogja elérni. Lényeges a talaj megfelelő előkészítése is, ahogy a megnövekedett munkaerőigény biztosítása is. 

Összefoglalva az eddigieket elmondható, hogy a zöldtrágyázás a gazdálkodók számára jelentős eszközt jelenthet a talaj minőségének javításában, illetve a növények hozamának növelésében. Éljen Ön is a lehetőséggel!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: primag.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.