Péntek délelőtt megnyitotta kapuit az adventi vásár a fővárosban, Vörösmarty Classic Xmas néven. A szervezők szerint a mennyiség helyett a minőség került a középpontba, aki viszont enni és inni szeretne, annak jó mélyen bele kell nyúlnia a pénztárcájába.

Mennyiség helyett minőség  

A korábbi években tapasztalható mennyiségi helyett a vásárt idén a változatos, minőségi kínálat jellemzi. Csaknem 80 kiállító várja a rendezvény közönségét: a gasztronómiai résztvevők a hagyományos magyar étel és ital kultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kulináris értékeit képviselik és kínálják.

A hagyományőrzés jegyében

A kézműves kiállítók is a hagyományőrzés jegyében válogatják össze tradicionális, kézműves termékeikből álló portékájukat. Ami elsőre feltűnik a látogatónak, hogy sokkal szellősebb a tér, a megszokott mennyiségű árusnak nagyjából a fele van kint idén.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

1500 forintért is lehet enni

A tavalyi évben a vendéglátósok és gasztronómiai kiállítók jelentkezését azzal a feltétellel várták, hogy a menüsorban kedvező árú, a magyar családok pénztárcájához igazodó ételek, azaz maximum 1500 forintos egytálételek is helyet kellett, hogy kapjanak. Ez idén sem változott, hiába más a szervező, minden nagykonyhai kiállítónál elérhető lesz az egytálétel ebben az összegben, a forralt bort pedig egységes fix áron, 1200 Ft-ért vásárolhatják meg a látogatók – írta meg a Pénzcentrum.

Durva drágulás

Ahogy arra számítani lehetett, az energiaárak drasztikus emelkedése és az infláció miatt több minden drágább az idei vásáron, úgyhogy alaposan bele kell nyúlni a pénztárcába, ha valaki minden szempontból jól akarja érezni magát.

Megkérik az árát

A pénteki nyitó napon kiderült, hogy a sajtos-tejfölös lángos 2450, a csirkegulyás lángos pedig 4200 forintba kerül. A sültkrumpliért 1750, a görög salátáért pedig 2100 forintot kérnek. Egy szelet kenyeret 350 forintért ehetünk meg. A kürtőskalács ára 2200 és 2600 forint között mozog, a forró csoki és a sör pedig egyaránt 1500 forintra lett beárazva a helyszínen.

Sokba kerül a brassói

Ha komolyabb étkekre vágyunk, akkor kerekedhet ki igazán a szemünk. A gulyásleves cipóban 4500, a marhapörkölt kenyérrel pedig 6000 forint. Brassói aprópecsenyét adagonként 5500 forintért kaphatunk, a grillezett lazac ára pedig 7900 forint.

Kulináris élvezetek tömkelege

A szervezők közlése szerint a tökéletes alapanyagokból előállított ünnepi-vásári életek mellett számos, csak itt kapható ínyencséggel is készülnek a hely szellemének megfelelően. Emellett lesz számos streetfood és barbeque fogás.

Fényfestés és kézműves áruk

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a vásár hangulatához a kézműves kiállítók, népművészek, iparművészek és a modern designer terméket kínáló innovatív alkotók is hozzájárulnak egyedi remekeikkel. Az adventezőket korábbi népszerű programok és számos újdonság is várja. Minden este fél óránként a bazilika homlokzatára vetített fényfestésben gyönyörködhetnek, a 3D vetítések szünetében pedig elérhető lesz a rendezvény szelfipontja. A vásár központi részében kap helyet egy 12 méter magas karácsonyfa, és itt várja a gyerekeket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya is korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással.

Újév napjáig várják az érdeklődőket

A téren december 28-ig vásárolhatók kézműves termékek, ezt követően a készítők újév napjáig átadják helyüket a szilveszteri ünneplők sokaságának. Az Advent Bazilika január 1-jéig, a Vörösmarty Classic Xmas december 31-ig várja az érdeklődőket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Adventi vásár Budapesten, korábbi felvétel. Fotó: archív