Más típusú vakcinát kaphatnak azok, akik kérik háziorvosuktól a harmadik oltást – ezt Kásler Miklós miniszter mondta. Közben a horvát kormány bejelentette, hogy minden olyan turistát ingyen beoltanak, aki azt kéri.

Harmadik oltás

Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy Magyarországon is engedélyezik a harmadik oltás felvételét. A miniszterelnök azt mondta, augusztus 1-től lép hatályba a kormánydöntés és mindenki a háziorvosát keresse ebben a kérdésben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megadják az alapelveket

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a háziorvos dönti el azt is, hogy ki milyen típusú oltást kap. Kásler Miklós ezzel a kapcsolatban a Hír tv-ben azt mondta, hogy az orvosoknak meg kell adni az alapelveket, és többféle elképzelés van.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ugyanaz a vakcina

Az egyik elképzelés szerint mindenkit az eredeti vakcinával kellene beoltani, azonban Kásler szerint több dolog szól ellene, mint mellette.

Heterológ oltás

Ezzel szemben az orvosi szakirodalomban egyre több az olyan vélemény, hogy heterológ oltásnak kell történnie – mondta a miniszter.

Kevernék az oltásokat

Vagyis ez azt jelenti, hogy aki mRNS-vakcinát (Pfizer és Moderna)  kapott, az kapjon utána vektoralapút (AstraZeneca és Szputnyik) vagy elölt vírust tartalmazó védőoltást (Synopharm). Kásler Miklós azt mondta, a háziorvosok számára kiküldött irányelv is ezt a változatot tartalmazza.

Horvátországban beoltanak mindenkit

A zágrábi kormány döntése szerint mindenki ingyen felveheti a koronavírus elleni oltást Horvátországban, azok is, akiknek nincs betegbiztosításuk, így a Horvátországban nyaraló külföldi turisták is – írta szombaton az Index.hr internetes portál.

Másoknak is jut az oltóanyagból

“Van annyi oltóanyagunk, hogy másoknak is jut, mindenkit beoltunk, aki szeretné, ez lesz a mi hozzájárulásunk a globális erőfeszítésekhez, hogy leküzdjük a Covid-19 világjárványt” – jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő. Egyúttal arra figyelmeztetett: Európában terjed a koronavírus sokkal jobban fertőző delta variánsa, azok, akik nincsenek beoltva, veszélyben vannak.

Romániába járnak oltásért

A napokban írtunk arról, hogy a magyarok tömegével mennek Romániába koronavírus elleni oltásért. Főleg azok utaznak a szomszédos országba harmadik oltásért, akik Magyarországon kínai vakcinát kaptak és nem alakult ki náluk a kellő védelem. Romániában viszont Pfizer oltást kapnak.

Folyamatosan mennek a magyarok

Hang.hu megkereste a román egészségügyi minisztériumot, majd az ottani operatív törzset, hogy elmondják, hány magyar állampolgárt oltottak be Romániában. A lapnak azt válaszolták, hogy közel ezer  olyan magyar állampolgárról tudnak, akik oltást kapnak, zömmel Pfizert, és folyamatosan jönnek az új alanyok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI