Szigorúbban ellenőrzik a benzinkutasok a forgalmi engedélyeket, aki pedig számlát kér, annak automatikusan piaci árat számolnak. Vonalkódot nem olvasnak le, de anélkül is egyértelműen kiderül, melyik autó céges. A kutasok magántulajdonosok esetén is azonnal piaci árat számolnak, ha valaki számlát kér.

Mindenkinél ott a forgalmi

Forgalmival a kezükben álltak sorba vasárnap az emberek a benzinkút kasszájánál. Az elmúlt hónapokban a legtöbben már megszokták, hogy ezt is be kell mutatniuk, ha 480 forintért akarnak üzemanyagot venni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Még szigorúbb ellenőrzés a kutakon

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon elsők között beszámoltunk róla, a benzinárstop szabályai szombat délben ismét megváltoztak, azóta még szigorúbban ellenőrzik a forgalmikat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Vonalkódot is leolvashatják

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés bejelentésekor azt mondta, „az ellenőrzés könnyű és gyors, mert a forgalmi engedélyeken vonalkód található, ami leolvasható. Ezeket az adatokat a Mol jogosult tárolni, és az ellenőrzés érdekében köteles a NAV-nak is továbbítani.”

Vonalkód nélkül is megállapítható a jogosultság

Az RTL Híradó stábja rejtett kamerával több benzinkúton is járt, de a vonalkódot egyiknél se olvasták le. Igaz, az pontosan ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint maga a forgalmi, így tulajdonképpen nincs is szükség rá ahhoz, hogy eldőljön, kinek mennyit kell fizetnie.

EV vagy nem

Céges autóknál szombat óta nem jár kedvezmény, a tapasztalatok szerint ennek érvényt is szereznek a kutakon. Egyéni vállalkozóknál pedig a forgalmiban szerepel az „ev” jelzés, ennek alapján tesznek különbséget.

Gyakorlati példa

Angyal József adószakértő konkrét példát hozott: Ha Nagy Béla magánszemély nevére szól a forgalmi, és ő tankol, akkor rá a hatósági ár vonatkozik. De ha a Nagy Béla egyéni vállalkozó vásárolt egy gépkocsit, és az ő nevére szól a számla, akkor ez már nem hatósági ár.

Számlával automatikusan 220 forinttal többe kerül a benzin

Mint kiderült, akkor is azonnal piaci árra térnek át a benzinkutasok, ha valaki számlát kér egy cég nevére. Ugyanakkor ha például egy cég alkalmazottja kiküldetésben a saját autóját használja, akkor ő 480 forintért tankolhat, amit ezen az áron számolhat el a munkaadójával.

Döntés háttere

A benzinárstop részleges eltörléséről az után döntött a kormány, hogy a Mol bejelentette: karbantartás miatt két hónapra leállítják a százhalombattai olajfinomítót, ezért üzemanyagimportra van szükség, ami a hatósági ár bevezetése óta lényegében leállt.

Ez lehet a megoldás

A kormány a részleges eltörlésétől azt várja, hogy ismét beinduljon az üzemanyagimport. Piaci áron ma egy liter 95-ös benzin átlagosan 694, egy liter gázolaj pedig 748 forintba kerül.

Csalások jöhetnek

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, a mezőgazdasági gépek mellett ismét a taxisok lettek a kivételek. Sokak szerint a taxisok csak most fognak igazán jól járni. Ha teletankolják az autójukat, majd azt leszívják és továbbadják, akár 10 ezret is kereshetnek, igaz nem könnyen, mert az újabb autótípusok tartályába nem lehet csövet ledugni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MOL kút – Forrás: BPK