Orbán Viktor miniszterelnök Andrej Babis cseh kormányfővel beszélt a közös pénteki sajtótájékoztatóján. Ezen a találkozón derült ki az is, hogy csak az oltóponton derül ki, milyen típusú koronavírus elleni vakcinát tudnak adni a pácienseknek.

Erről beszéltek

A magyar oltási programról értekezett Orbán Viktor és Andrej Babis cseh miniszterelnök a budapesti Karmelita kolostorban tartott közös pénteki sajtótájékoztatón. Orbán ezen a beszélgetésen említette meg, hogy mi lesz akkor, ha valaki nem kéri az éppen elérhető vakcinát – írja az Euronews.

Ezt mondta Orbán

“Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. Tehát amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk”.

Csak ott derül ki, mivel oltanak

A miniszterelnök szavai alapján arra lehet következtetni, hogy ha valaki sorra kerül, az nem kap majd előzetesen tájékoztatást arról, hogy milyen vakcinával fogják beoltani. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy Magyarországon egyelőre csak nyugati oltóanyagokat használnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bizalmatlanság az orosz és a kínai vakcina körül

Sokan bizalmatlanok az orosz és a kínai vakcinákkal szemben, így ha majd azokkal is beindul az oltás, akkor már jóval fontosabb lehet, éppen melyik vakcina áll rendelkezésre. Azonban ez jelenleg úgy néz ki, csak a helyszínen fog kiderülni.

“Elmegy a sor végére”

Orbán Viktor szavait boncolgatva nem egyértelmű, mit is ért azon, hogyha valaki nem kéri az adott vakcinát, akkor “elmegy a sor végére”. A kormányfő ugyanis nem részletezte, hogy ez a sor pontosan mit is jelent – például a saját oltási csoportjának a sorvégét, vagy esetleg az összes oltásra váró embernek a sorának a legvégét.

Értesítik, ha rendelkezésre áll az áhított vakcina

A miniszterelnök azzal is árnyalta a mondandóját, hogy amikor rendelkezésre áll a páciens által várt vakcina, akkor értesíteni fogják. Ez alapján nehéz arra valószínűsíteni, hogy a sor végére kerülés miatt tovább kellene várakoznia.

Mindenkinek kell az oltás

A kormányfő mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon és oltassa be magát, mert ez az egyetlen kiút a járványból. Korábban Orbán azt is mondta, ő a kínai vakcinában bízik a legjobban, mivel ezt a vírust ők ismerik a legjobban.

A gyorsaság a legfontosabb

„Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít” – mondta Orbán, a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban. Ezt követően ismét arról beszélt, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú, és emiatt nem lehet az Európai Unióra várni.

Orbán szerint nem veszélyes az orosz oltóanyag

“Azt tudom mondani, hogy a kommunizmus összeomlásakor 26-27 éves voltam, addigra az összes kötelező oltást megkaptam, és ezek ma is bennem vannak. Ez kivétel nélkül mind szovjet volt, és elég jól állok a lábamon. A magyar népesség átoltottsága is jól néz ki” fogalmazott a miniszterelnök. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Vasvári Tamás