Emmanuel Macron francia elnök bírálta a koronavírus elleni kínai oltóanyag “átláthatatlanságát és esetleges kockázatait” az új variánsok terjedését illetően. Orbán Viktor nemrég jelentette be, hogy heteken belül rengeteg kínai vakcina érkezik Magyarországra és ő is ilyennel oltatja be magát, mert szerinte nem az a lényeg, hogy a macska fekete vagy fehér, hanem az, hogy fogja meg az egeret. Vagyis mindegy milyen a vakcina, csak hatékony legyen. A francia elnök a kínai vakcina kapcsán ezt nagyon másként látja.

Nincs információ róla

“Egyáltalán semmilyen információm nincsen a kínai vakcináról. Nem kommentálom, de ez tény” – mondta csütörtökön a francia elnök az Atlantic Council nevű agytröszt által a nagy nemzetközi témákról szervezett beszélgetésen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem megfelelő oltóanyag

“Ez azt jelenti, hogy közép- és hosszútávon szinte biztos, hogy ez az oltóanyag nem megfelelő, az új variánsok terjedését megkönnyíti, semmiképpen sem oldja meg a helyzetet az országokban” – hangsúlyozta a francia elnök a brazíliai Amazonas állam fővárosában, Manausban kialakult helyzetre utalva, ahol az egyik új variáns már dominánssá vált.

Brazíliában is megbukott a kínai vakcina

“Brazília, a manausi helyzettel valószínűleg jó példa arra, hogy mi történhet, amikor sok a fertőzött, másokat pedig már beoltottak, és megjelenik a Covid-19 egyik új formája” –  fogalmazott Emmanuel Macron.

Bizonyosság kell

“A vírusnak a vakcinával történő kezelése megköveteli, hogy bizonyosak legyük abban, hogy megfelelő az oltóanyag, hogy a vakcina egyértelműen a leghatékonyabb a különböző variánsokkal szemben, mégpedig átlátható információk segítségével. És úgy vélem, hogy ebben a WHO-nak nagyon fontos szerepe van az eredeti Covid és a variánsok elleni különböző oltóanyagok hatékonyságát és potenciális toxicitását illetően”- vélte Emmanuel Macron.

Kínai vakcinával oltatja be magát Orbán Viktor

Egy hete írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Orván Viktor a kínai vakcinában bízik, és azt várja meg. „Ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, és emiatt ezt a vakcinát választom”  – mondta a miniszterelnök.

Más helyzet lehet húsvétkor

Orbán Viktor arról is beszélt, ha nem jön kínai vakcina, akkor március elejéig 850 ezer embert tudnak beoltani. Ha jön kínai vakcina, akkor ezt meg is lehet kétszerezni. „Egy radikálisan más helyzetben találhatjuk magunkat húsvétkor” – mondta a kormányfő.  EZT IS OLVASD EL! Zacher Gábor nem oltatná be magát a kínai vakcinával, Orbán Viktor viszont azt kéri magának

Tudományos megközelítésre van szükség

A francia elnök szerint a járványkezelés “globális és összehangolt megközelítést”, valamint “a világon a lehető legjobb kutatók ellenőrzésével átlátható és érvényes tudományt” igényel. “Nem ez a helyzet jelenleg a kínai vakcina esetében. Számomra a rövid távú hatékonyság a közép távú hatékonyság kárárra lehet ebben a helyzetben” – tette hozzá.

Vakcina-diplomácia

Emmanuel Macron kiemelte, hogy Kína az elmúlt hónapokban hatékony “vakcina-diplomáciát” folytatott a balkáni és afrikai országokban “számunkra nem teljesen egyértelmű méretekben, de látványos diplomáciai sikerekkel”.

Hatékonyabb a nyugati

“Ebből úgy tűnhet, hogy hatékonyabbak, mint a multilaterális megközelítés, amivel mi élünk hónapok óta. De úgy gondolom, hogy ha globális és összehangolt a hozzáállásunk, akkor hosszútávon mi hatékonyabbak lehetünk” – vélte a francia elnök. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/BPK – Kiemelt kép forrása: MTI/Vasvári Tamás