Péntek korán reggel érkeztek a rendőrök a világhíres filmrendező, Szász János budakeszi házához, azért, hogy kutatást tartsanak az ingatlannál. Mint kiderült, a 8 órás házkutatás hátterében valóban egy jogi eljárás állt.

Házkutatást tartottak a rendezőnél

Mint korábban megírtuk, Szász János otthonát lerohanták a rendőrök, és minden létező adathordozót elvittek a házból. „Legalább 60 napra elvitték az összes telefonunkat, számítógépünket és minden adathordozót” – mondta pénteken Szász a Telex tudósítójának. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudta kiáll a házkutatás mögött

Szász János már a tegnapi napon is azt mondta, tudja, kiáll a rendőrségi akció mögött, de azt nem mondta el, hogy ki volt az, csak annyit üzent: „nagyon szégyellje magát” – fogalmazott a rendező.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Jogi eljárás miatt voltak nála a rendőrök

Mint kiderült, dr. Pataki Gergely plasztikai sebész és dr. Csókay András idegsebész által létrehozott Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvánnyal áll perben Szász János filmrendező. Az Index most az alapítvány közleményére hivatkozva azt írta, hogy valóban vitájuk van a rendezővel.

2002-ben hozták létre az alapítványt

Ez volt az a közhasznú alapítvány, amely a 2019 augusztusi bangladesi sziámi ikreket szétválasztó műtétet is levezényelte. Az alapítványt 2002-ben hozta létre dr. Pataki Gergely plasztikai sebész és dr. Csókay András idegsebész.

Szász kiutazott forgatni Bangladesbe

A filmrendező 2019-ben kiutazott Bangladesbe, hogy felvegyék a huszonhat órás műtétet, illetve az operációt követő napok eseményeit. Szász azóta is dolgozik az erről szóló dokumentumfilmen, viszont közte és az alapítvány között jogvita alakult ki.

Közleményt adott ki az alapítvány

A híroldal többször is kereste Dr. Pataki Gergelyt a részletek tisztázása végett, azonban a sebész nem kívánt válaszolni a kérdéseikre. Az alapítvány honlapján viszont megjelent egy közlemény – amely azóta eltűnt a honlapról –, amelyben kiderül, hogy valóban jogvitában álltak az orvosok a filmrendezővel, és továbbra is élnek a rendelkezésükre álló jogérvényesítési lehetőségekkel.

Folytatódik az eljárás

Az alapítvány honlapján közzétett közlemény a rendőrségi akcióról nem adott felvilágosítást, azonban azt viszont írták, hogy a jogi eljárás folytatódni fog.

Ez volt a közlemény szövege a híroldal szerint

“A mai napon a Szász Jánossal kapcsolatban megjelent sajtóbeli híradások vonatkozásában a bangladesi sziámi ikrek szétválasztóműtét-sorozatát megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány az alábbi tájékoztatást közli: Az alapítvány a Szász Jánosnál foganatosított rendőrségi intézkedéssel kapcsolatban nem tud felvilágosítással szolgálni. Az Alapítvány a közte és Szász János között kialakult, a sajtóban hivatkozott jogvitában eddig is és ezt követően is a vonatkozó jogszabályi keretek között rendelkezésére álló hatósági, bírósági és egyéb jogérvényesítési eszközöket és fórumokat vette, illetve veszi igénybe. Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány” – állt a közleményben.

Méltatlan és túlzó

Szász János ügyvédje a házkutatással kapcsolatban annyit árult el, hogy jogi természetű konfliktusról van szó, és ennél enyhébb büntetési tétellel rendelkező bűncselekmény nem is nagyon létezik. A 8 órás rendőrségi akciót méltatlannak és eltúlzottnak tartja, és szerinte a feljelentés is megalapozatlan, ráadásul még jogi szempontból sem alátámasztott.

Mutatjuk az RTL Híradójának a témában készült videóját

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: részlet az RTL videójából