Nem ad tájékoztatást a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFK) annak az öt hónapos kislánynak az ügyével kapcsolatban, akit feltehetően jogtalanul ragadott magához egy brit-afgán házaspár december végén. Az elrabolt gyermeket feltehetően Angliába vihették el.

Lemondott róla az édesanyja

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy Szabó Kitti tavaly augusztusban született. A kislány vérszerinti édesanyja lemondott róla, ezután a csecsemő nevelőszülőkhöz, Ócsára került. A gyermeket egy külföldi házaspár, brit férj és afgán anya akarta örökbe fogadni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyámügyi eljárás

Mindeközben elkezdődött a gyámügyi eljárás. A hivatal kiállította az örökbefogadáshoz szükséges iratokat. A házaspár karácsony előtt megjelent az ócsai nevelőszülőknél, kikérték a gyereket a nevelőszülőktől, akik oda is adták nekik. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Körözik a kislányt

Ezt követően a külföldi pár, a gyerekkel együtt, ismeretlen helyre távozott, azóta semmit nem lehet tudni róluk. A Dabasi Rendőrkapitányság most körözi az öthónapos kislányt. 

Eljárási hiba

Az örökbefogadáshoz szükséges határozat meghozatalakor a gyámhivatal eljárási hibát követett el. A gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás valójában nem is zárult le. A titkos örökbefogadók meghallgatása ugyanis még meg sem történt az eljárásban – írja a Magyar Nemzet.

Nem körözik a házaspárt

A kislány eltűnésében ügyében nem indult büntetőeljárás, a gyámhatóság azóta sem lépett, a gyermeket átadó gyám és a külföldi házaspár ellen sem tettek feljelentést, ezért a rendőrség nem tud körözést kiadni a szülők ellen.

Hosszú a várólista

Kitti már a második, örökbefogadott gyermeke lett volna a külföldi párosnak. Az, hogy hogyan kerültek az örökbefogadók listájának az elejére, további kérdéseket vet fel, hiszen körülbelül hatszáz, gyermektelen, házaspár vár jelenleg is arra, hogy örökbe fogadhasson egy 3 évnél fiatalabb gyermeket. 

Alkalmassági vizsgálatok

A házaspárok alkalmasságát a lakhely szerint illetékes Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat állapítja meg: egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálat, környezettanulmány vár azokra, akik adoptálni szeretnének egy gyermeket.

Állítólagos gyermekrablás Vácon

Ahogy azt a BudaPestkörnyéke.hu annak idején elsőként megírta, a váci Radnóti Miklós Általános Iskola kapujánál állítólag gyermekrablási kísérlet történt. Egy 12 éves kislányt próbált meg elcsalni egy férfi. Néhány napja megkérdeztük az esetről a rendőrséget, megindították a nyomozást. Később elküldték nekünk a vizsgálat eredményét: senki nem akarta elcsalni a váci általános iskolás kislányt.

Kitalált történet volt

2020. január 8-ára kiderült, a bejelentésnek nincs valóságtartalma. A kislány bevallotta, hogy az általa korábban leírt férfi nem létezik, azt kitalálta, ahogyan a történetet is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció