Az előző heti hatalmas esőzések árhullámokat indítottak el a Rábán és a Dráván és mindkét folyón megdőlt a vízállásrekord. A Duna is megérezte a sok esőt, nyolc nap alatt két és fél métert emelkedett a folyó vízszintje. Óbudán és Dunakeszinél néhány part menti terület víz alá került.

Esőzés után árhullám

Az előző heti hatalmas esőzések árhullámokat indítottak el a Rábán és a Dráván és mindkét folyón megdőlt a vízállásrekord. A Duna is megérezte a sok esőt, nyolc nap alatt két és fél métert emelkedett a folyó vízszintje. A vízügy mérései szerint a Lánchídnál lévő vízmérce augusztus 1-jén 12 órakor 87 centiméteren állt, egy héttel később pedig, kedd este 7 órakor pedig 347 centi volt a vízállás.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Várhatóan nem jelent veszélyt

Ez az árhullám a szakemberek szerint várhatóan nem jelent veszélyt, de Óbudán és Dunakeszinél néhány part menti terület víz alá került.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Víz alá kerül

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a 3. kerület vezetése közleményében jelezte: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) mérése szerint 500 cm körül tetőzik a Duna Budapesten 2023. augusztus 9-én, amely még nem éri el az I. fokú készültséget, de a Római-parti Plázs területe, azaz a föveny nagy része várhatóan víz alá kerül.

Az árhullám levonulásáig nem látogatható

Ezért a Plázs 2023. augusztus 5-e, szombattól az árhullám levonulásáig nem látogatható – jelentették be.

A biztonság jegyében

A Duna vízszintjének alakulását figyelemmel kísérik, a megfelelő csökkenés után a plázs újra látogatható lesz, melyet takarítás, ellenőrzés, a föveny területének és a meder átvizsgálása, uszadékmentesítés fog megelőzni. Természetesen a vízminőség ellenőrzése továbbra is folyamatos.

Folyamatos tájékoztatás

A látogatókat folyamatosan tájékoztatják a https://obuda.hu/plazs/ felületen és a helyszínen is a fejleményekről.

Rekord közeli árhullámok

Rekord közeli árhullámokat is hozhat a rendkívüli mennyiségű és kiszámíthatatlan augusztusi csapadék a magyarországi folyókon, az elmúlt két napban hullott csapadék már árhullámokat indított el a Dunán, a Rábán, a Murán, a Dráván, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva folyón is, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Működésben az irányító törzs

Pénteken megkezdte működését a vízügy országos műszaki irányító törzse, mert több igazgatóság munkáját kell összehangolni a következő napokban, mivel több napig, több hullámban kell jelentős csapadékra számítani.

Készültségben

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban a Duna vízrendszerén a Dunán Nagybajcsnál az elsőfokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható.

Még soha nem mértek ekkorát

A Tisza vízrendszerén a Tarnán elsőfokú, a Sajón és a Hernádon a másod-, a Zagyván pedig a harmadfokú árvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízszintek kialakulása várható. A vízügyi igazgatóság szerint. Ha az előrejelzésekben szereplő eső ténylegesen lehullik, akkor elsősorban a Rábán, valamint a Dráva vízrendszerén a valaha mért legnagyobb vízállási értékeket is meghaladhatja a tetőzés szintje. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: árad a Duna. Fotó: archív.