Az elmúlt napokban a dunai, és részben a tiszai vízgyűjtőkön területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék hullott, helyenként 60-80 mm.

Terelés

Több magyar folyón is árhullámra kell készülni a nagy esőzések miatt a napokban – figyelmeztet az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az érkező vizet, ahol lehetséges, ott hullámtérbe fogják kormányozni, a Szigetközben például másodpercenként több mint 200 köbméter vizet engednek a tájba. Ez segíti a hullámtéri mellékágak feltöltődését, a vízi élővilág szaporodási feltételeit. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szombaton lesz a csúcs

A Duna vízszintemelkedése Budapestnél szombaton tetőzik, az alsó rakpart szintje alatt bő 1 méterrel, 550 centiméteres vízállással.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem lesz sok eső

A szerda reggeli meteorológiai előrejelzés alapján a következő 5-6 napban további jelentős esőzésre már nem kell számítanunk, a komoly csapadékmennyiség ma hajnalig lehullott a Duna vízgyűjtőjén – írja a hvg. Területi átlagban 10 mm-t meghaladó csapadék a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízgyűjtőjén várható még.

Másodtetőzés

A hét elején már voltak alacsonyabb tetőzések a magyar folyókon, azonban a vízgyűjtőkön leesett hétfői és keddi csapadék hatására a hét közepén és végén úgynevezett másodtetőzésekre kell számítani.

Készültség

A Dunán Nagybajcsnál az elsőfokú készültségi szintet megközelítő vagy azt elérő vízszint valószínű a hét második felében, míg Budapestnél egy hétvégi tetőzés várható, amely ugyan látványos lesz, a vízállás mégis várhatóan közel egy méterrel a rakpart szintje alatt marad.

Ez a helyzet a többi folyónál

A Rába Szentgotthárdnál már tetőzött szerda reggel. Lejjebb Körmendnél a II. fokot, a Murán pedig akár a harmadfokot is elérheti az árhullám. A Dráva folyón is érkezik egy árhullám, itt a magyarországi szakaszon a most következő napokban valószínűleg I. vagy II. fokú készültséget kell majd elrendelni, de ez nagyban függ a horvátországi erőművek működési rendjétől is.

Védvonalak működnek

A Sajón is várható vízszint emelkedés, a Zagyván és a Tarnán pedig akár a másodfokot meghaladó vízállás is előfordulhat, de ezekre a vízgyűjtőkre előreláthatóan még érkezik csapadék a következő 24 órában. A közlemény hangsúlyozza, hogy az érkező árhullámok a most következő 5-6 napban az állami védvonalak között maradnak.

Ez okozza az árhullámot

Minden árhullám más és más, kialakulásukban meteorológiai és hidrológiai tényezők együttes hatása érvényesül. A most levonult árhullámot – meteorológiai szempontból – döntőn négy egymás utáni nap jelentősebb csapadéka okozta; rendkívüli voltához nyilván hidrológiai tényezők is hozzájárultak, például a mellékfolyók egyidejű áradása – írja a met.hu.

10 évvel ezelőtti árvíz

Sokak emlékezetében élénken élhet – 10 évvel ezelőtt a tavaszi esőzések okozták a zöld árt, ekkor a Duna június 9-én 891 centivel tetőzött. Hiába az 1938-as évhez hasonló vízszint, ez a város belső területeit már abszolút nem fenyegette. Az operatív árvízvédelmi feladatokat a Fővárosi Csatornázási Művek látta el, több helyen is szükség volt a városban a kiépített védművek megerősítésére, homokzsákból falak emelésére, és a Margitszigetet pedig egy jelentős darabon speciális tömlős, mobil  árvízvédelmi eszközzel védték meg.

Így zajlott a védekezés

Észak-Budán volt még szükség jelentős plusz védelmet emelni, itt a Királyok útja–Nánási út vonalában húzódó magasság- és szelvényhiányos védművet mentett oldali támasztótöltés­sel erősítették meg 1780 méternyi hosszon. De az észak-pesti oldalon is hasonló beavatkozásra volt szükség – derült ki Palkó György és Rácz Tibor Védekezés a 2013. évi rekord árvíz ellen Budapesten című cikkéből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Duna Budapesten