Miközben új vakcianszállítmány érkezett Magyarországra a koronavírus következtében meghaltak száma átlépte a 40 ezret. A legfrissebb adatok.

Átlépett egy határt

Magyarországon a beoltottak száma 6 294 707, közülük 6 033 675-en a második, 3 292 175-en pedig már a megerősítő harmadik oltást is megkapták. Hétfőn elhunyt 69 beteg, így az elhunytak száma 40 016-ra emelkedett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lényegében nem változott a kórházban kezeltek száma

A kedden közölt számok alacsonyabbak, de ennek oka lehet a “kedd-hatás” is (a hétvégi alacsonyabb tesztelésszám miatt rendszeresen előfordul, hogy alacsonyabbak a korábbiaknál ilyenkor az adatok).

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Lassan emelkedik

A péntek-vasárnap közti három nap adata például 14 655 volt, ez napi átlagban 4885-ös pozitív esetet jelent. A Portfolio megjegyezte, hogy az egy héttel ezelőtti esetszámhoz képest a mostani adat 39 százalékos növekedést jelent, így a hétnapos mozgóátlagból kirajzolódó trend továbbra is emelkedő.

Még stagnál

Kórházban 2932 koronavírusos beteget ápolnak (1-gyel magasabb a szám az előző napinál), közülük 7-tel kevesebben, 274-en vannak lélegeztetőgépen.

Oltási akció

Az oltási akció ezen a héten is folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe. Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

Újabb Pfizer

Kedden megérkezett a harmadik szállítmány a Pfizer gyermekek oltásához való vakcinájából. Már 71 ezer gyermeket regisztráltak a szülők oltásra, és 56 ezer gyermek fel is vette azt.

Mekkora a védelem

Kásler Miklós az Inforádióban beszélt arról a januártól májusig tartó vizsgálatról is amely 3,7 millió ember adatait dolgozta fel. Ennek konklúziója az, hogy a két oltás abban az időszakban a fertőzéssel szemben 69-89 százalékos védelmet adott, a halálozás ellen 88-98 százalékot. Ez mind az öt vakcinára egyértelműen vonatkozik.

Nálunk sok a halott

A szeptember óta tartó 4. hullám 450 ezer fertőzöttjéből 9485 ember hunyt el, ami 2,1 százalékos halálozási arányt jelent, szemben a megelőző hullámokkal, ahol ez az arány majdnem 4 százalék volt. A halálozás minimalizálódása körülbelül februártól várható. A magyar számok azért elrémisztőek, mert a világban 310 millió fertőzöttre 5 és félmillió halott jut, ez pedig jóval 2 százalék alatti mortalitást jelent.

Még kutatnak a negyedik oltás előtt, de már számolnak vele

24.hu azt írja, hogy a miniszter teljesen biztos abban, hogy számolni kell a negyedik oltás szükségességével. Az immunológiai vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a negyedik oltás várható időpontja nem négy hónap után szükséges, mint a második után, hanem hosszabb idővel kell számolni, de az immunológiai eredmények csak akkor válhatnak ismertté, ha a harmadik oltás után már 4-5 hónap eltelik, és a szakemberek mérni tudnak.

További részletek az interjúból

Kiemelt kép: Covid osztály – Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila